Már tesztelik a 7-es Internet Explorert is

2005.07.29. 11:41

A következő generációs Windows, a Vista béta változata mellett a Microsoft útjára bocsátotta az Internet Explorer webböngésző új, 7.0-s tesztverzióját is. A szoftverek egyelőre csak a zárt körű tesztbe bevont felhasználók, fejlesztők számára érhetők el.

A Microsoft a korábban bejelentett ütemtervnek megfelelően csütörtökön útjára bocsátotta új webböngészője, az Internet Explorer (IE) 7 első tesztváltozatát, amely a társaság szoftverteszteléső programjában részt vevő felhasználók számára érhető el. Az IE 7-es verzióját alapból tartalmazza az új generációs Windows, a Vista napokban megjelent tesztváltozata, de a böngészőt - a szoftver eredetiségének ellenőrzése után - Windows XP operációs rendszerre is telepíteni lehet, ha az már tartalmazza a Service Pack 2 javítócsomagot.

Rég várt funkciók

A Microsoft jelentősebb új funkciókkal már régóta nem bővítette az Internet Explorert, melynek jelenlegi, 6-os verziója még 2001 nyarán jelent meg. Ennek köszönhetően a tapasztaltabb internethasználók közük sokan átnyergeltek az alternatív böngészőszoftverek -  például a Mozilla Firefox vagy az Opera - valamelyikére.

Az új Internet Explorer kezelőfelülete jelentősen eltér a jelenlegi verziótól: az Előre és Vissza gombokat is tartalmazó fő eszköztárt jelentősen leegyszerűsítették és lekicsinyítették, s a szöveges menük helyére, a böngészőablak legfelső pozíciójába került. Az IE 7 másik fontos újdonsága, hogy böngészőfülek is megnyithatók benne, ezek lehetővé teszik, hogy a felhasználó egyetlen ablakon belül több weboldal tartalma közt is ugrálhasson. Ez egyébként a Firefox böngésző legnépszerűbb funkciója a felhasználók körében, az Explorer esetében azonban eddig csak segédprogramokkal volt elérhető. A browser béta változatában egy kereső eszköztár is megtalálható, amely a korábbi verziókkal ellentétben nem csak az MSN Search keresőt használja, hanem például a Yahoo! vagy a Google is kiválasztható belőle.

A 7-es Explorer emellett alapból támogatja az RSS-hírcsoportokat, melyeken keresztül például internetes híroldalak vagy weblogok tartalmát lehet egyszerűen elérni. A  tesztváltozata már adathalász-típusú, hamisított weboldalakkal végrehajtott internetes csalások ellen védő biztonsági funkciót is tartalmaz - ehhez hasonlót jelenleg csak a Netscape 8-as böngésző biztosít.

Forrás: ZDNet
A régi és az új Explorer-menü


Új biztonsági funkciók: csak legközelebb

A szoftveróriás bejelentése szerint a következő, béta 2-es jelű tesztverzióval emellett egy ún. védett módú böngészés is lehetővé válik majd, melyet nem túl megbízhatónak ítélt weblapok felkeresésekor aktiválhatja egy klikkeléssel a felhasználó, ekkor pedig a lehető legszigorúbb biztonsági beállítások lépnek érvénybe, hogy semmiféle károkozó ne juthasson a komputerre. Bár az új Explorer összes új funkciója csak a Vista operációs rendszerrel lesz elérhető, az újdonságok javát a Windows XP-t használók is elérhetik majd. A rivális Mozilla Firefox böngésző fejlesztői korábban úgy nyilatkoztak, szoftverük felhasználói számának növekedését várják az IE 7 megjelenésétől: mivel az új Microsoft-browsert például Windows 98 vagy Windows 2000 operációs rendszerrel sem lehet használni, reményeik szerint e szoftverek használói közül sokan végül a Firefox mellett teszik majd le voksukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK