Jól fogy a lebutított Windows XP

2005.07.29. 13:16

A Windows XP Starter Edition nem váltotta be a kétkedők várakozásait: tavaly ősz óta százezer példányt adtak el belőle az ázsiai és latin-amerikai országokban, és a Microsoft olcsó netelérést is kínálna hozzá a közeljövőben.

Százezer példányt adott el eddig a Microsoft a Windows olcsóbb, lebutított változatából - adta hírül a ZDNet. A fejlődő országoknak szánt Starter Edition eladási adatairól most először tett közzé információt a vállalat.

A fapados XP-t tavaly ősszel jelentette meg a redmondi szoftvercég azokban az országokban, ahol még kevesen rendelkeznek saját PC-vel. A lebutított operációs rendszer mindössze 36 dollárba (jelenlegi árfolyamon kevesebb mint hétezer forintba) kerül, és alsó-kategóriás számítógépekkel együtt lehet megvásárolni. A termék Thaiföldön, Malajziában és Indonéziában debütált, majd készült belőle indiai és brazil, legutóbb pedig spanyol nyelvű verzió is a latin-amerikai országoknak.

Az olcsóság ára

A lebutított XP jelentős korlátozásokkal működik: egyszerre csak három programot lehet futtatni rajta, például egy webböngészőt, egy chatprogramot és egy szövegszerkesztőt. Beállításaival nem kell sokat bíbelődni, mivel azokat gyárilag letárolták, viszont ennek az az ára, hogy bármilyen gépre telepítsék is, csak 128 megabájt memóriát és 40 gigabájtnyi lemezterületet kezel, és nem működik 800x600-nál nagyobb képernyőfelbontásban.

A piacelemzők azért sem tartották sikerre esélyesnek a Starter Editiont, mert a korlátozásokat megelégelő felhasználók nem kapnak semmilyen kedvezményt, ha megvásárolják a teljes XP-változatot. A célországokban ráadásul fillérekért hozzá lehet jutni az operációs rendszer kalózverziójához a feketepiacon. A Microsoft azzal tenné vonzóbbá a szoftvert, hogy internetelérést is nyújtana hozzá a vásárlóinak. A vállalat jelenleg az érintett országok nagy távközlési cégeivel egyezkedik, és havi 13-15 dolláros áron adna széles sávú netet a Starter Edition mellé.

Akik a Microsoft babérjaira törnek

Jelenleg a világ számítógépeinek 90 százalékán valamilyen Windows operációs rendszer fut ugyan, a Microsoft platformjának akadtak riválisai. A Starter Edition piacának számító országokban népszerűek az ingyenes, nyílt forráskódú Linux operációs rendszerek is. Ez részben a vevők árérzékenységének tudható be, részben pedig annak, hogy a kezdő számítógépezők még nincsenek hozzászokva a Windows-platformhoz, így nyitottan fogadnak más operációs rendszereket is.

A világ gazdagabb régióiban pedig az Apple olcsóbb modelljei, elsősorban a már ötszáz dolláros iduló áron kínált Mac minik hódítanak el sok Windows-felhasználót. A Microsoft legnagyobb riválisának számító cég elsősorban hordozható zenelejátszója, az iPod hatalmas népszerűségének köszönheti, hogy számítógép-eladásai is fellendültek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK