Szeptembertől olcsóbban telefonálhatnak a hungarotelesek

2005.07.29. 13:29

Még májusban büntette meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a Hungarotelt, mivel tarifáival szabott gátat előfizetői szolgáltatóválasztásának. A telefontársaság csak a napokban kezdeményezte tarifarendszerének átalakítását.

Legkorábban szeptembertől telefonálhatnak olcsóbban az ország öt területén szolgáltató Hungarotel ügyfelei. A békéscsabai, orosházi, salgótarjáni, pápai és sárvári körzetekben működő telefontársaság ugyanis csak július végén adta be a hírközlési hatóságnak a szerződési feltételeinek módosítását tartalmazó iratokat, melyek majd szeptember elsején lépnek életbe. Emlékezetes: a Hungarotelt először 2004 augusztusában, majd idén májusban kötelezte a hírközlési hatóság, hogy hagyjon fel a más szolgáltatót választó ügyfeleit magasabb tarifákkal sújtó gyakorlatával.

Fellebbezés fellebbezés hátán

Forrás: T-ComA számos fellebbezést megért határozatok azt állapították meg, hogy a Hungarotel azokat az előfizetőit, akik valamelyik más telefontársaság szolgáltatásait vették volna igénybe, egy magasabb havidíjú csomag előfizetésére kényszerítette. Így az ügyfeleknek végül nem érte meg szolgáltatót váltani, hiszen amennyivel olcsóbban telefonálhattak volna, annyit vagy annál is többet elvitt a drágább díjcsomag többletköltsége.

A most született határozat és a szeptembertől érvénybe lépő új szerződési feltételek nyomán olcsóbban telefonálhatnak a hungarotelesek. Ha a Hungarotel nem is csökkenti tarifáit, azok a telefontársaságok, melyek megjelennek a Hungarotel körzeteiben, olcsóbb percdíjakkal vehetik fel a versenyt a helyi szolgáltatóval. Ilyenre már szinte valamennyi szolgáltatónál van példa: a Tele2 vagy az Invitel és T-Com is megjelent versenytársai területein, és hívásirányonként (külföldre, helyben, belföldi távolsági vagy mobilhívásra) kínál olcsóbb telefonálási lehetőséget.

Nem csak az NHH vizsgál

A hungaroteles előfizetőknek szükségük is van a versenyre: a távközlési társaság tarifáit immár másodszor vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa, mivel a bejelentők szerint országos szinten a legmagasabbak a díjak. Igaz, a panaszok elsősorban az ADSL-árakra vonatkozik, de idén már a nagykereskedelmi (a telefontársaságok közti elszámolásban használt) tarifákat is vizsgálja a versenyhivatal. A tavalyi vizsgálat során végül nem marasztalták el a Hungarotelt, az idei eljárás még nem zárult le.

Noha a Hungarotelt 2004-ben az NHH már kötelezte a piackorlátozó szerződési feltételek megváltoztatására, csak sorozatos fellebbezések, majd előbb tíz, később - az előző helyett - 13 millió forintos bírság kiszabásával érték el, hogy a szolgáltató ügyfelei is választhassanak szolgáltatásonként más-más társaságot. Rácz Zsolt, az NHH tanácsának alelnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a Hungarotel Rt. részéről együttműködésként értékelhető, hogy a szolgáltató 2005. július 21-én kezdeményezte szerződési feltételeinek módosítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK