Készítsen Ön is japán költségvetést!

2005.07.27. 7:21
Megnőtt az érdeklődés a japán pénzügyminisztérium honlapja iránt, amióta egyik programjával bárki elkészítheti az ország költségvetését.

A www.mof.go.jp portálon július elseje óta lehet rákattintani a "Legyen pénzügyminiszter és készítse el a költségvetést" címre, és ezt már 27 ezren tették meg: többen klikkeltek ide, mint a honlap bármelyik más rubrikájára. Az amatőr miniszter maga dönthet arról, növeli vagy csökkenti az egészségügyi-, a nyugdíj- vagy például a katonai kiadásokat. Akármit csinál, a képernyőn rögtön különböző animációs figurák jelennek meg, akik a maguk szempontjából kommentálják döntését.

"Az államadósság még egy emberöltőn át növekedni fog" - mondja a portál annak, aki olyan, Tanigaki Szadazaku jelenlegi pénzügyminiszter büdzséjéhez hasonló költségvetést készít, amelyben a közkiadásokat nem ellensúlyozza megfelelő bevétel. Jelenleg a japán költségvetés kiadásait felerészben államkötvények kibocsátásával fedezik. Ezért a japán államadósság 538 milliárd jennek, csaknem ezer milliárd forintnak felel meg.

A japánok ötlete nem számít újdonságnak, sőt: hazánk az ázsiai szigetországnál korábban tette lehetővé a költségvetésről való internetes álmodást. Tavaly a 2005-ös költségvetést tervezhették meg azok az internetezők, akik ellátogattak a www.koltsegvetes2005.hu oldalra. Nem csak az egyes költségvetési irányzatokat, de az ellenzéki módosító javaslatokat is értékelhették az internetezők. A magyar költségvetési játékban korábban több ezren vettek részt.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK