Az Adidasnál is sűrűbben hamisítják a Windowst

2005.07.27. 13:17

A Microsoft szoftvereinek kalózpéldányaira nagyobb a kereslet a nemzetközi feketepiacon, mint hamis Adidas tornacipőre.

A kanadai Gieschen tanácsadócég felmérése szerint a Microsoft termékei a leggyakrabban hamisított szoftverek - adta hírül a ZDnet. Június hónapban műsoros DVD-kből, CD-lemezekből és számítógépes szoftverekből összesen 91 millió dollár értékű árut produkáltak a hamisítók, 13 százalékkal többet, mint tavaly decemberben. Ez azonban még mindig kevesebb, mint egyötöde a hamisított pénzügyi eszközök (bankjegyek, csekkek, bankkártyák, részvények) értékének, amelyek változatlanul a hamisítók kedvencének számítanak.

Az információtechnológia márkák között viszont vitathatatlanul a Microsoft a legnépszerűbb a hamisítók körében: a szoftvercég az összesített hamisítási toplistán második helyen áll a Nike mögött. Az első tízben nincs is rajta kívül informatikai vállalat, a lista élmezőnyét olyan ruházati cégek foglalják el, mint az Adidas vagy a Prada.

A Gieschen felmérése szerint a hamisítók 13 százaléka használja az internetet termékei terjesztésére: kéretlen reklámlevelekben és weboldalakon hirdetik magukat. A Microsoft azzal próbálja visszaszorítani az illegális Windows-másolatok használatát, hogy letöltőközpontját tegnap óta már csak a jogtiszta operációs rendszerek felhasználói vehetik igénybe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK