75 millió letöltésnél tart a Firefox

2005.07.27. 16:47

A nyílt forráskódú webböngésző fejlesztését irányító Mozilla Alapítvány bejelentette, hogy kedden a Firefox letöltései meghaladták a 75 milliót.

Az alapítvány még májusban jelentette be, hogy a nyílt forráskódő webböngészőt 50 millió alkalommal töltötték le a Mozilla.org webhelyről, míg a július 26-i bejelentés szerint a letöltések száma már a 75 milliót is meghaladta. A letöltések száma nem ad pontos információt arról, hogy hányan használják a Firefox böngésző valamelyik verzióját, mivel egy felhasználó több alkalommal is letöltheti annak telepítőjét, vagy máshonnan is beszerezheti azt. A Firefox egyébként tavaly év végén 8 százalék körüli részesedéssel rendelkezett a böngészőpiacon, s ezzel a domináns Microsoft Internet Explorer legfőbb riválisának tekinthető.

A fejlesztők a felhasználói tábor jelentős növekedésére számítanak egyébként az Internet Explorer új, 7-es verziójának megjelenésétől: ez ugyanis csak Windows XP vagy újabb operációs rendszerekkel lesz kompatibilis, s mivel új funkciói hasonlóak a Firefoxéhoz, a régebbi rendszerek használói  közül - reményeik szerint - sokan váltanak majd a Mozilla szoftverére.

A nyílt forráskódú internetes szoftverek fejlesztését irányító nonprofit szervezet statisztikái szerint a Thunderbird nevű levelezőklienst eddig 10 millió példányban töltötték le a honlapról. Az alapítvány emellett a héten jelentette be a mobil eszközökre szánt, Minimo nevű böngészőjének újabb tesztverzióját, amely már böngészőfülek, könyvjelzők és RSS-hírcsoportok kezelésére is képes, a fejlesztők ígérete szerint PC-re optimalizált oldalak is megtekinthetők segítségével. A Mozilla közlése szerint több mobiltelefon-gyártóval is tárgyalásokat folytatnak a Minimo licenceléséről. A szervezet emellett azt is bejelentette, hogy az elmúlt fél év során tízről negyvenre bővítette alkalmazottainak számát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK