Késni fog az új Firefox böngésző

2005.07.22. 12:05

A nyílt forráskódú webbrowser következő főverziójának megjelenését néhány hónappal későbbre halasztották, egy korábban tervezett verziót megjelentetését pedig teljesen törölték a tervek közül.

A Firefox böngésző fejlesztését felügyelő Mozilla Alapítvány eredeti tervei szerint júliusban adta volna ki a browser új funkciókat tartalmazó, 1.1-es verzióját. A nyílt forráskódú böngésző egyik vezető fejlesztője ugyanakkor a hét közepén bejelentette, a Firefox böngészőből újabb főverzió augusztus előtt nem lesz elérhető.

A késedelmes megjelenés oka abban keresendő, hogy az új funkciók integrálása a korábban tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe - közölte az alapítvány. Az alapítvány honlapján közzétett információk szerint a jövő hónapban béta változatban debütáló új böngésző az 1.5-ös verziószámot fogja viselni, mivel több új funkciót tartalmaz majd, mint amit az 1.1-es verzióba eredetileg beépítettek volna.

Míg a Firefox 1.5 első tesztverziója várhatóan augusztusban letölthetővé válik, a végleges változat premierjére csak valamikor szeptemberben fog sor kerülni. Az új verzió többek közt új böngészőmotort tartalmaz majd, s egyszerű frissítést biztosító funkcióval is felvértezik.

A bevezetésre kerülő funkcióktól a Mozilla Alapítvány azt várja, hogy számos olyan vállalat átvált majd rá az Internet Explorerről, amely Windows 2000-et használ munkaállomásain. Ezen az operációs rendszeren ugyanis nem lesz futtatható a Microsoft saját webböngészőjének új funkciókat kínáló következő, 7-es verziója, amely várhatóan 2006-ban jelenik majd meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK