Az EU egy évig tartatná meg a hívásadatokat

2005.07.22. 10:20

A terrorfenyegetettség jelentette nyomás hatására az  Európai Bizottság arra kötelezné a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy a jelenleg megköveteltnél hosszabb ideig őrizzék meg rendszereikben a hívásokkal, üzenetekkel kapcsolatos adatokat.

Az Európai Bizottság azt akarja, hogy a vezetékes- és mobiltelefon-, valamint az internetszolgáltatók akár egy éven át is őrizzék meg a hívásokra és üzenetekre vonatkozó adatokat - ezt tartalmazza a testület javaslattervezete, amelyet csütörtökön Brüsszelben kiszivárogtattak.

Egy ilyen döntés komoly előrelépést jelentene a terrorizmus elleni harcban. Ahhoz azonban, hogy életbe lépjen, mind a 25 tagállamnak, mind az Európai Parlamentnek jóvá kellene hagynia. A tagállamok kormányainál  ez az elképzelés mindinkább teret nyer, az Európai Parlamentben ellenben számos törvényhozó ellenzi az adatok tárolásának meghosszabbítását, a személyiségi jogok megsértésének veszélyére hivatkozva.

Charles Clarke brit belügyminiszter ugyanakkor -  a két héttel ezelőtti londoni terrormerényletekre célozva - nemrégiben figyelmeztetett: a metróban való biztonságos utazás joga szintén védendő emberi jog. A bizottsági kezdeményezést EU-tisztségviselők szerint ősszel terjesztik majd a tagállamok és az Európai Parlament elé, s addig akár még változhatnak is egyes pontjai.

A mostani dokumentum mindenesetre azt írná elő, hogy a telefonos cégek egy évig tárolják, ki kit hívott, mikor és mennyi ideig beszéltek - magát a beszélgetést tartalmát azonban nem. Ezeket az adatokat kérés esetén haladéktalanul át kell adják az illetékes hatóságoknak. Az internetszolgáltatóknál a felhasználásra vonatkozó adatok megőrzésének határideje fél év lenne.

Mivel jelenleg a legtöbb telefonos cég mindössze 3 hónapig őriz meg egyes adatokat számlázási célból, az új lépés komoly, egyes szakértők szerint akár több százmillió eurós költségekkel járna számukra. A bizottsági tervezet szerint a "bizonyított járulékos költségekért" a szolgáltatók kárpótlást kapnának ugyan, de ezt nem részletezi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK