Magyar javaslat a netes adószabályozásra

2005.07.21. 13:50

Az internetes szolgáltatások (e-kereskedelem, távoktatás) áfa-szabályozásának módosítására tett szerdán javaslatot Brüsszelben Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa.

A javaslat - amit a pénzügyminisztereknek egyhangúan kell jóváhagyniuk - azt indítványozza, hogy az internetes szolgáltatásoknál annak az országnak az áfa-kulcsát kell alkalmazni, ahol az ügyfél igénybe veszi a szolgáltatást. Jelenleg a szolgáltató országában érvényes áfa-kulcsot alkalmazzák az Európai Unióban a vállalatok.

Kovács állásfoglalása szerint a távközlés, a műsorszórás és az elektronikus szolgáltatások bővülése megkívánja, hogy az ezekre vonatkozó áfa-bevételek azokban a tagországokban folyjanak be, ahol igénybe veszik a szolgáltatásokat. Kovács szerint a javaslat elfogadásával egyszerűbbé válna az internetes szolgáltatások áfa-szabályozása, és biztosítaná a verseny tisztaságát.

Ha a szabályozás életbe lép, megszűnik az alacsony forgalmi adót alkalmazó országok versenyelőnye, hiszen a vásárló lakhelye szerinti adótartamot kell majd megfizetni. Így például egy magyar internetező az unió bármely e-áruházában is vásárol, mindenütt a ma 25, jövőre 20 százalékos adót kellene megfizetnie.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK