Szex miatt került le a polcokról a sikerjáték

2005.07.21. 13:58

A játékban hagyott szexjelenetek miatt az Egyesült Államokban már csak a felnőttek vásárolhatják meg a GTA: San Andreast, amelynek forgalmazását a legnagyobb áruházláncok be is szüntették.

Az illetékes amerikai hatóság, az Entertainment Software Rating Board (ESRB) döntésének értelmében mostantól csak felnőttek várásolhatják meg a Grand Theft Auto: San Andreast, a Rockstar Games sikerjátékát - adta hírül az Associated Press. A GTA-val kapcsolatos botrány azért robbant ki, mert egy internetről letölthető kiegészítés telepítése után szexjeleneteket lehet végigjátszani benne.

GTA már csak a pult alól 

Az eset miatt a nagy amerikai hipermarketláncok már le is vették polcaikról a játékot. A Wal-Mart és társai ugyanis nem forgalmaznak csak felnőtteknek szóló játékokat, amelyek egyébként az összes játékszoftver mindössze egy százalékát teszik ki. A San Andreast eddig is csak a 17 évesnél idősebbek vásárolhatták meg, mivel a benne szereplő erőszakos jelenetek - autólopás, verekedés, utcai lövöldözések, bankrablás - miatt eleve a második legszigorúbb korhatárcímkét kapta.

A program tavaly ősszel jelent meg Playstation 2-re, idén júniusban pedig PC-re és Xbox-ra. A konzolos változat 2004 legsikeresebb játéka volt, több mint ötmillió példányt adtak el belőle; a mostani botrány viszont egyelőre beláthatalan anyagi veszteséget okozhat a gyártónak.

Tényleg volt szex

A játék készítői ugyan a boltokba került végleges változatban elérhetetlenné tették a szexuális tartalmat felvonultató részeket, de nem törölték őket a program kódjából. Egy holland programozó viszont megtalálta a letiltott szexjátékot a szoftver forráskódjában, és elérhetővé tette azt a GTA rajongói oldalairól letölthető kiegészítéssel.

A Rockstar Games anyacége, a Take-Two Interactive először azzal védekezett, hogy a vitatott módosítást teljes egészében hackerek készítették, mivel ahhoz gyakorlatilag fel kellett törni a játékot. Most viszont a vállalat beismerte, hogy az saját programozóinak munkája, és szerepel mind a PC-s, mind a konzolváltozat minden egyes boltokba került lemezén.

Az eset akkora vihart kavart az Egyesült Államokban, hogy végül Hillary Clinton szenátor, Bill Clinton volt elnök neje kezdeményezett vizsgálatot az ügyben. Egy, az amerikai szülőket tömörítő civil szervezet egyenesen azt követelte a játék kiadójától, hogy vonják ki a forgalomból a San Andreast, és a vevőktől is vásárolják vissza minden egyes példányát.

Még nem ült el a vihar

A Take-Two Interactive elfogadta a játékok korhatáros besorolásáról rendelkező  ESRB döntését, és ezek után már a "csak felnőtteknek" címkével szállítják majd a játékot. A cég közzé tesz a programhoz egy frissítést is, amely lehetetlenné teszi a szexjelenetek elérését.

Hillary Clinton nem elégszik meg ennyivel, és szeretné, ha az esetből okulnának az illetékes szervek. A szenátor asszony a Take-Two Interactive-ot az értékelési rendszer kijátszásával vádolja, egyben arra is felhívta az ESRB figyelmét, hogy a jövőben a lehető legalaposabban vizsgálják meg a játékprogramokat, és ne csak a szoftvercégek szavára hallgatva adják ki a korhatáros minősítést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK