Digitális kamerák dömpingje a Panasonictól

2005.07.21. 14:42

Három új fényképezőt jelentett be a Panasonic a napokban: az új modellek közt egyaránt megtalálható csúcskategóriás kompakt gép, szélesvásznú fotókat rögzítő típus, illetve kis méretű alapmodell is.

 

A gyártó a Lumix DMC-FX8 típus utódjaként dobja piacra az FX9 jelzésű digitális fényképezőjét, melynek külső megjelenése és mérete nem sokban különbözik elődjétől. Újdonság a 6 megapixeles képfelbontás és a méreteiben nem változott - 2 és fél collos -, de képpontjait tekintve duplájára növelt LCD, mely utóbbi a részletgazdagabb megjelenést szolgálja a kiszemelt témát illetően. A sorozatfelvételi üzemmódban készíthető képek száma nyolcra gyarapodott, lehetővé téve ezzel a gyorsan mozgó témák hatékonyabb megörökítését.

Szintén új funkció a Venus Engine Plus nevű képfeldolgozó rendszer LSI változata, mellyel a képminőség további javulásának érdekében gazdagították a gépet.  Az FX9-es is tartalmazza a MEGA O.I.S. nevű képstabilizátor rendszert, és szintén változatlan elődjéhez képest a háromszoros zoomátfogás, valamint az F2,8-5,0 fényerejű Leica optika. Két új témának köszönhetően - csillagos ég és gyertyafényes témák fotózására - már 14 jelenet üzemmód választható a fényképező használatakor.

Forrás: [origo]

Panasonic Lumix DMC-FX9

Teljesen új belépő a Lumix LX termékcsaládja, melyet a DMC-LX1-essel indít útjára a Panasonic. A 8 megapixeles, minden automatikát nélkülözve, manuális módban is használható kompakt fényképezőgép különlegessége a 16:9 oldalarányú fotók készítésének lehetősége a már megszokott 4:3 vagy 3:2 arány mellett. Az szélesvásznú mód használatakor a gép 4-szeres zoomátfogásra képes, s ebből a fényképezőből sem hiánzik a MEGA O.I.S. képstabilizátor rendszer.

Az objektíven található kapcsológombbal 16:9 képarány kiválasztását követően szélesvásznú fotók és videók készíthetők, így a megörökítésre kerülő téma az emberi szem által látott látószöghöz leginkább hasonlító megjelenésben marad meg.  Széleskörű lehetőség nyílik kézi beállításokra: manuálisan vezérelhető egy joystick segítségével az élességállítás, a blende és a zársebesség is. Ötféle autofókusz-üzemmód lehetséges, ami a Venus Engine II típusú képfeldolgozó áramkörrel kombinálva az ígéretek szerint villámgyors működést biztosít.

Forrás: [origo]

Panasonic Lumix DMC-LX1


A Panasonic eddig legnagyobb tudású fényképezőjén, a DMC-FZ20-on is túltesz az új FZ30-as típus, melynek CCD-je 8 megapixeles képfelbontással dolgozik. A 12-szeres optikai zoommal ellátott, Leica gyármányú optikával szerelt fényképező újdonsága a manuálisan állítható zoomgyűrű, de megmaradt az elődből ismert manuális élességállító gyűrű is, valamint a MEGA O.I.S. képstabilizátor. Nem hiányoznak többé a zársebesség és a rekesz beállítását szolgáló tárcsák sem, melyek a félautomata és manuális üzemmódok használata esetén az értékek gyors változtatását teszi lehetővé. A bármely szögből jól látható, elfordítható LCD felbontása majd kétszeresére nőtt, és a gépet most is ellátták elektronikus keresővel, aminek szintén javult a részletessége, valamint az FZ30 sebessége is javult elődjéhez képest. Ez megmutatkozik a gép bekapcsolási idejében is, ami a korábbi 5 másodperchez képest 1 másodpercnél rövidebb idő alatt kerül üzemkész állapotba a fényképező. Megjelent a régen várt RAW formátum támogatása.

Forrás: [origo]

Panasonic Lumix DMC-FZ30


Magyarországon előreláthatóan idén szeptemberben kerülnek forgalomba az új Panasonic Lumix fényképezők. Az FX9-es 120 ezer, az LX1-es 160 ezer, az FZ20-as ára pedig 180 ezer forint lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK