Kidobják a vírusos PC-t az amerikaiak

2005.07.19. 12:27

Az Egyesült Államokban egyre többen döntenek a számítógép cseréje mellett, ha már sehogy sem tudnak megszabadulni az interneten összeszedett rosszindulatú programoktól. A szakértők is beismerik, hogy az átlagos felhasználó tehetetlen a netes kártevőkkel szemben.

Már a személyi számítógép is eldobható termékké vált az Egyesült Államokban, mégpedig a kémprogramok és vírusok miatt - derül ki a The New York Times körképéből. Az átlagfelhasználó számára ugyanis egyszerűbb lecserélni az egész számítógépet, mint megszabadulni a netezés közben összeszedett betolakodóktól.

Arról egyelőre nincs pontos adat, hogy hány PC kerül a kukába a kémprogramok miatt. Azt viszont az amerikai szakértők is beismerik, hogy a netes kártevők áradatával szemben a legtöbben tehetetlenek, és teljesen logikus lépés a számítógép cseréje, ha ezek már lehetetlenné teszik a munkát. A számítógépezés tényleg gyorsan elviselhetetlenné válhat a kémprogramok miatt, mivel azok lelassítják a gépet, és felugró ablakokat nyitoganak - és ez még csak a működésük látható része.

Egyre fertőzőbb az internet

A Pew Internet and American Life Project adatai szerint az amerikai internetezők kétharmadának okoztak már valamilyen technikai problémát ilyen kártevők, és egyötödük nem is tudta megoldani azt. Annak, aki szakembert kért fel a feladatra, átlagosan 130 dollárjába került az eset, egy közepes teljesítményű otthoni munkaállomást pedig már 500 dollár körüli áron meg lehet vásárolni az Egyesült Államokban.

A biztonsági szoftverek gyártói és a vírusírók közötti verseny egyre élesebb, de úgy tűnik, a rosszfiúk állnak jobban - írja az amerikai napilap. Az év első felében a vírusok száma több mint kétszeresére nőtt, míg a trójai és adatlopó programok száma megnégyszereződött ugyanezen idő alatt. A Symantec szakértői szerint a széles sávú internet terjedése is veszélyezteti a felhasználókat, akik így egyre több időt töltenek netezéssel, és az eddiginél sokkal nagyobb adatforgalmat produkálnak, szinte felkínálva magukat a kártevők támadásának.

Szinte lehetetlen kigyomlálni a kémprogramot

A védekezés nem könnyű: a tűzfalak és vírusirtó programok csak viszonylagos védelmet nyújtanak a támadások ellen, mivel a hozzá nem értő felhasználók jelentős része képtelen pontosan beállítani ezeket. Ezért aztán hiába a jó tűzfal - a rossz beállítások miatt lyukacsos marad a számítógép védelmi rendszere. A PC-re települt kémprogramok pedig olyan jól elrejtőznek, hogy külön szakértelmet igényel megtalálni és eltávolítani őket. Így sokan az egyszerűbbnek tűnő megoldást választják: leformázzák a gép winchesterét és az egész rendszert újratelepítik - azonban ez a megoldás is hosszú órákat vesz igénybe.

A fertőzött masina cseréje után az új gép vagy az újratelepített rendszer is ki van téve az internetes kártevőknek, így érthető, hogy a tulajdonosaik jobban vigyáznak rájuk. Minden második amerikai internetező nyilatkozott úgy, hogy a jövőben elkerüli azokat a weboldalakat, amelyekről gépe egyszer már megfertőződhetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK