Az olasz kisiskolások felének van mobilja

2005.07.19. 9:03

Az olasz alsó tagozatos, 7-11 éves gyerekek több mint felének van legalább egy mobiltelefonja, ugyanakkor a gyermekpszichológusok a közvetlen emberi kapcsolatok térvesztésére figyelmeztetnek.

Az ország amúgy is élen jár a mobiltelefonok sűrűségében, az olaszok imádnak telefonálni, akár egyszerre két mobilon is az utcán, az autóban, a motoron és akár az ágyban, vagy az iskolai órákon. S mi sem egyszerűbb az elfoglalt papának és mamának a gyermekfelügyelet - habár virtuális - erősítésében, mint, hogy mobilt vásároljon csemetéjének is.

Egy tanulmány szerint az alsó tagozatos olasz iskolások 36 százaléka a haverokkal való csevegésre használja telefonját, s csak 30 százalékuk a szülőkkel való kapcsolattartásra. A harmadik helyen az sms-küldözgetés áll (12,8 százalék), míg 10 százalék csak hívásokat fogad a készüléken.
 
A szinte telített felnőttpiac mellett rohamosan fejlődik így a gyermektelefónia, hiszen az 5-13 éves korosztályokban már minden harmadik olasz kicsinek van mobilja, noha a saját készülék iránti igény csak a középiskolát megelőző évben jelentkezik igazán részükről. Ugyanakkor az olasz orvosok azt tanácsolják, hogy csak nyolcéves kor felett adjanak a szülők mobiltelefont gyermekük kezébe, hiszen a tudomány még nem derítette fel teljesen, milyen hatással vannak az elektromágneses hullámok az agyra.

Érdekes, hogy az olasz szülők csak az esetek 42 százalékában fizetik csemetéjük telefonszámláját, öt százalékuk tekintetében a nagyik állják a cehhet, a gyermekek 19 százaléka pedig saját heti zsebpénzéből fedezi mobilbeszélgetéseinek költségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK