Az IBM temeti saját operációs rendszerét

2005.07.19. 9:31

Majdnem húsz évet élt az IBM és a Microsoft közös fejlesztésében megszületett OS/2, amelyet év végén kivonnak a forgalomból.

Hamarosan véget ér az OS/2 operációs rendszer története, amelynek fejlesztését két évtizeddel ezelőtt kezdte el az IBM. A vállalat a múlt héten jelentette be, hogy ez év végéig teljesen kivonják a forgalomból az OS/2 utolsó változatát, az OS/2 Warp V4-et és az OS/2 Warp Servert. A platform támogatását, amelyet az elmúlt években fokozatosan építette le a cég, 2006 végén szüntetik meg teljesen.

Közös gyermek

Az első OS/2 1987 decemberében jelent meg az IBM és a Microsoft közös fejlesztéseként. Ez volt ez első olyan személyi számítógépre írt operációs rendszer, amely megvalósította a multitaskingot, azaz több programot tudott futtatni párhuzamosan - igaz, dolgozni egyszerre csak az egyikkel lehetett. Az operációs rendszert az akkor legkorszerűbbnek számító IBM PC-AT számítógépekre optimalizálták, amelyek az Intel 80286-os processzorával működtek.

A csak szöveges módban használható OS/2-höz egy évvel később jelent meg az első grafikus felhasználói felület. A Microsoft és az IBM egészen 1990 végéig együtt fejlesztette az operációs rendszert. A szakításra azért került sor, mert az akkor megjelent Windows 3.0 több bevételt hozott a Microsoftnak, és a fejlesztéssel kapcsolatban is nézetkülönbségek alakultak ki a két cég között.

Lenyomta a Windows

Forrás: [origo]1996-ban, erőteljes médiakampánnyal kísérve  jelent meg a Warp 4, az OS/2 utolsó, asztali gépekre szánt verziója. Ez az operációs rendszer az univerzális kliens becenevet kapta felhasználóitól, mivel az összes többi akkori platformmal együtt tudott működni. Emellett ez volt az első olyan operációs rendszer, amely támogatta a hangvezérlést is.

A Warpnak ekkor azonban már nem volt esélye megszorongatni a piacon a rivális Windows 95-öt, amely a Microsoft történetének addigi legnagyobb dobása volt, főleg a termék bevezetését kísérő felhajtást tekintve. Az OS/2 így nem igazán terjedt el az otthoni felhasználók körében, és a szoftverfejlesztők is fokozatosan elpártoltak tőle, emiatt elsősorban beágyazott rendszerekben, bankautomatákban és az IBM saját rendszereinek munkaállomásain alkalmazták.

OS/2 helyett Linux

2006 után az OS/2 már csak azoknál a felhasználóknál élhet tovább, akik külön kérik az IBM-től a terméktámogatást. A cég ezt szerződéses alapon még vállalja majd, de a platform halálával inkább a Linux rendszerekre való átállást javasolja OS/2-t használó ügyfeleinek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK