Városokban a GPS-t felválthatja a Wi-Fi

2005.07.13. 12:32

Az Intel mérnökei a városokban Wi-Fi-képes telefonokkal váltanák le a GPS-eket, amelyek olcsóbban és pontosabban megmondanák, hol tartózkodik használójuk - igaz, a mobilszolgáltatónak is.

Az Intel laboratóriumaiban azzal kísérleteznek, hogyan lehet a Wi-Fi vezeték nélküli internetet támogató mobil eszközöket helymeghatározásra használni - írja a News.com. Az új technológia előnye, hogy sokkal hatékonyabban működik a nagyvárosok toronyházai között, mint a jelenleg használt műholdas helymeghatározó rendszer, a GPS.

A Wi-Fi mindent tud: emelet, ajtó...

A műholdakról sugárzott jeleket ugyanis leárnyékolhatják a magas épületek, a Wi-Fi-hálózatok viszont éppen a nagyvárosok központjaiban épülnek ki leginkább. A GPS a műholdakról sugárzott jelek alapján kalkulálja ki a felhasználó pontos tartózkodási helyét, és adja meg annak földrajzi koordinátáit pár méteres pontossággal. A Wi-Fi-s helymeghatározás segítségével a kutatók szerint azt is meg lehet majd állapítani, hogy milyen magasan, így például egy épület hányadik emeletén tartózkodik a keresett személy - számolt be a News.com.

Az új technológia olcsóbb is lesz a GPS-nél. A műholdas helymeghatározáshoz egy külön GPS-lapkát kell beépíteni a mobiltelefonokba, ha viszont a drót nélküli hálózatotot használjuk erre, a készülék processzora egyedül is meg tud birkózni a feladattal. A Wi-Fi technológiát egyelőre inkább kézi számítógépek használják, s nem sok mobiltípus támogatja, csupán néhány újabb típus, például a Nokia egyik kommunikátora, illetve egyes 3G-s készülékek.

...és kedvenc étterem

A helymeghatározáshoz kötődő szolgáltatások új lehetőségeket nyitnak majd a távközlési cégek előtt is. Az Intel eddigi felmérései szerint az amerikai szülők szívesen használnák a rendszert arra, hogy megtudják, gyermekeik éppen merre csatangolnak. A vállalat mérnökei augusztusban kezdik meg egy olyan szolgáltatás tesztelését, amely tárolja a kísérleti személy által felkeresett helyek adatait, megtanulja szokásait, és később ennek alapján ajánl éttermet, vásárlási vagy szórakozási lehetőséget.

Ez az alkalmazás persze felvet bizonyos személyiségi jogi kérdéseket. Ezért a fejlesztők lehetővé teszik, hogy a felhasználók bármikor kikapcsolhassák a szolgáltatást, ha nem szeretnék, hogy a telefon nyomon kövesse minden lépésüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK