Terroristákat azonosít egy új szoftver

2005.07.13. 10:20

Terroristák és gyanús személyek nagy tömegben történő, azonnali felismerésére képes számítógépes technikát fejlesztett ki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) támogatásával a kaliforniai Pixlogic vállalat - adta hírül a World Tribune internetes magazin.

A vizuális kereső és felismerő szoftvereket fejlesztő magáncég az amerikai kormány megrendelésére olyan megoldásokat hozott létre, amelyek segítségével a legforgalmasabb helyeken, repülőtereken és metróállomásokon is ki lehet szűrni a gyanús elemeket. A Los Altos-i vállalat szoftveres rendszere nagy pontossággal és gyorsasággal hasonlítja össze az adatbázisában tárolt álló és mozgóképeket például a biztonsági kamerákból érkező felvételekkel - olvasható a cég honlapján.

Joseph Santucci, a Pixlogic vezetője azt mondta, hogy a CIA komoly befektetőjük, mivel az ő "áttörést" hozó programjaikat, szemben más cégek hasonló szotfvereivel, megkötöttség nélkül, az élet bármely területén lehet alkalmazni. A kaliforniai cég kidolgozta annak a módját is, hogy felismerjék a videofelvételeken észlelhető rendellenességeket, például ha valaki szokatlanul nagy tárggyal közlekedik vagy ha egy teherautó többször visszatér egy helyre. Ilyen technikát eddig sem az Egyesült Államokban, sem Nagy-Britanniában nem használtak.

A World Tribune a hasonló profilú In-Q-Tel cég vezetőjét is idézte, aki elmondta, hogy az amerikai hírszerzés várhatóan nagy befektetéseket hajt végre azokba a vállalatokba, amelyek a terroristaellenes harcban felhasználható technológiákat fejlesztenek. Az In-Q-Tel már több mint száz olyan, a kereskedelemben nem reklámozott technikát szállított a titkosszolgálatoknak, amelyet már széleskörűen alkalmaznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK