Megúszhatja a kalózszerver működtetője

2005.07.13. 9:01

Noha márciusban sajtóközleményben adták hírül, hogy az ország legnagyobb fájlcserélő rendszere, a Mátrix-hub megbénult, az azóta újraindult, és a gyanúsítottra sem tudták rábizonyítani, hogy illegálisan osztotta meg szoftvereit.

Még márciusban adta hírül az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA), hogy feljelentése nyomán egy több szervergépen illegális fájlcserélő-hálózatot üzemeltető magánszemélyt leplezett le a rendőrség. A közlemény kitért arra, hogy a háromezer forintért adott hozzáférésből - melyért a felhasználók filmeket tölthettek le a szerverről - mintegy másfél millió forintos bevételre tett szert az üzemeltető. A négy szerver 30 merevlemezt tartalmazott, összesen 4,4 terabájtnyi kapacitással, melyről végül a szakértő nem tudta megállapítani, hogy pontosan milyen fájlokat tartalmazott. További 1,2 terabájtnyi szerzői jogvédelem alá eső anyagot találtak ugyanakkor a szerverüzemeltető lakásán.

Mint lapunk megtudta: az igazságügyi szakértői jelentés nem tudta alátámasztani azt, hogy a szervereken szerzői jogsértő anyagok lettek volna. A szakértő jelentésében rámutat, hogy a rendszerben lévő merevlemezeket úgy konfigurálták, hogy tartalmuk a szerver kikapcsolása után már nem volt helyreállítható. Mivel az állományokat kódolva tárolták a számítógépen, ezért a szakértő végül egyáltalán nem tudta megmondani, hogy a lefoglalt szervereken milyen anyagok voltak megtalálhatók.

Azonban mint sok más hasonló esetben, a banánhéj itt is az otthoni számítógép volt: a szervert üzemeltető fiatalember lakásában talált gép és a szintén otthoni CD- és DVD-állomány jelentős része a szakértő megállapítása szerint ugyanis másolt anyag, mellyel szerzői jogsértést követett el azok tulajdonosa. Ugyanis a felhasználói programok más megítélés alá esnek, mint a zeneművek, filmek: noha ott is megengedett a magáncélú másolás, de csak a jogszerűen megvásárolt programot lehet többszörözni, márpedig a lakáson talált szoftverek zöménél sem számla, sem ajándékozási szerződés nem került elő.

A szakértő végül 205 jogosulatlan másolatot számolt össze, a kárértéket pedig valamivel több mint 5 millió forintban állapította meg. A rendőrség szerzői és szomszédos jogok megsértésére vonatkozó vádemelési javaslattal továbbította az ügyet az ügyészségre. Értesülésünk szerint a Mátrix-hub - a szerver tulajdonosától függetlenül - azóta újjáéledt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK