Bíróság előtt a spamkirály

2005.07.07. 9:27

A világ egyik legaktívabb levélszemétküldőjét az FBI és a Spamhaus nevű szervezet összehangolt akciója nyomán akkor tartóztatták le, amikor épp egy repülőgépről szállt le az Egyesült Államokban.

A 30 éves Christopher Smitht az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a Spamhaus nevű, az internetes levélszemét ellen küzdő szervezettel együttműködve tartóztatták le. Elfogásakor Smith hosszabb rejtőzködés után a  Dominikai Köztársaságból - ahonnan illegális tevékenységét is irányította - tért vissza az Egyesült Államokba, s a repülőgépből való kiszállását követően tartóztatták le Minneapolisban a múlt héten.

A spammer eredetileg az amerikai Minnesota államból kezdte küldözgetni kéretlen reklámüzeneteit, később azonban tevékenységét Kínába és Malajziába is áthelyezte - derül ki a Spamhaus közleményéből. Az idei év elején az amerikai hatóságok már legfoglalták Smith egyik spamküldő rendszerét is, ekkor a férfi hamis útlevéllel menekült a hatóságok elől, menekülésének útvonaláról a Spamhaus informálta az FBI-t.

Steve Linford, a Spamhaus munkatársa szerint Christopher Smith a világ tíz legaktívabb spammere közé sorolható, s csak az amerikai AOL  internetszolgáltató ügyfeleinek több milliárd kéretlen levelet küldött ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK