Gigantikus fotónyomtató otthonra

2005.07.13. 13:06

Kipróbáltuk a HP profi fotónyomtatóját: a Photosmart 8750-es jó minőségben nyomtat, s A3-as méretű papírokkal is elboldogul, magas ára miatt azonban inkább csak fotósoknak, cégeknek érdemes választaniuk.

A digitális fotólaborok alternatívájául szánja a Hewlett-Packard új, Photosmart  8750 jelű fényképnyomtatóját. Mivel a printerrel akár A3+ méretű fotók is nyomtathatók, mérete meglehetősen testes, megjelenése pedig nem különösebben esztétikus, de ebben a kategóriában ez már nem is lehet cél annak ellenére, hogy az új típussal a gyártó az otthoni felhasználókat célozza.

A Photosmart 8750-es külsején semmi hivalkodót nem találni, a kezeléshez szükséges gombok és a beépített kijelző is rejtve, egy felnyitható panelen kapott helyet, a kezelőelemeket kékes fényű háttérvilágítással látták el. A nyomtatón csupán egy egyszerű monokróm információs kijelző található, ez nem alkalmas a  nyomtatásra kiválasztott felvételek megjelenítésére, csupán a printerbe helyezett tintapatronok töltöttségi szintéről tájékoztat, illetve a rendszerüzenetek is rajta jelennek meg, bár a menü sajnos nem támogatja a magyar nyelvet.

Az eszköz hátoldalán, a tápcsatlakozó mellett található hálózati tápkábel aljzata, illetve egy USB 2.0-s port is. Egy megfelelő kábellel a készüléket  hálózati nyomtatóként, megosztva is lehet használni. A beépített memóriakártya-olvasó a printer elején kapott helyet, s az elavultnak tekinthető SmartMedia típus kivételével minden fontos formátumú memóriát képes fogadni: CompactFlash Type I, II, Microdrive, Secure Digital / MMC, Memory Stick, xD-Picture. 

Bár a kártyaolvasó gyakorlatilag bármely formátummal elboldogul, tesztünk során egy SanDisk gyártmányú kártyán valamiért  mégsem volt hajlandó adatot találni. Normál működés esetében egyébként a nyomtató automatikusan felismeri azt, s meghajtóként elérhetjük a kártyán tárolt adatokat. A kártyaolvasó mellett található még egy USB 1.1-es csatlakozó is,  ezen keresztül az eszközhöz HP Bluetooth adaptert is lehet kapcsolni, melynek aktiválása után a printer drót nélküli adatátvitelt támogató eszközökről - például mobiltelefonról - is képes fogadni a nyomtatnivalókat.

Egyszerre cserélendő a háromféle tintapatron

A nyomtató felső burkolatát felhajtva lehet hozzáférni az egyenként három-három különböző színt és a nyomtatófejet tartalmazó tintapatronokhoz, amelyből három típusúnak jut hely: HP Tri-colour HP344 tinta (háromszínű fotó), HP101 Blue Photo Inkjet (a kék árnyalatok kiemeléséhez) és a HP102 Gray Photo Inkjet (a semleges tónusokért). 

Sajnálatos módon a Photosmart 8750-es esetében akkor is kénytelen a felhasználó az egész tintapatront kicserélni, ha csupán egyetlen színárnyalat tartája ürül ki, a mellett lévő másik kettő még bővelkedik a festékben. Ellenkező esetben a további nyomatok nem lesznek színhelyesek. Valamelyest  költséghatékonyabb megoldás, ha egyszerű fekete szöveg nyomtatásakor nem a drága két szürke patront fogyasztjuk, hanem a kizárólag feketével feltöltött változatot.

Az egyes tintapatronok eltérő színezéssel vannak ellátva, és kialakításuk is eltérő, így nem fordulhat elő, hogy nem a megfelelő helyre kerülnek. Ha valami mégsem stimmel, például hiányzik valamelyik festéktartály, figyelmeztetés jelenik meg a kijelzőn. A gép papíradagolója szintén méretes darab, és meglehetősen precízen módon tartja irányban a gondjaira bízott lapokat, legyen bármilyen azok mérete.

Forrás: [origo]


Nyomtatás számítógép nélkül

A Photosmart 8750 adottságait kihasználva PC közbeiktatása nélkül kétféle módon nyomtathatók ki képek: a printerbe helyezett memóriakártyáról, illetve az eszközhöz kapcsolt, PictBridge szabványt támogató digitális fényképezőgép memóriájából.

Egy kártya beolvasása után a képernyőn megjelenő menüben a nyomtatási tulajdonságokat állít. Megadható, hogy a gép maga ismerje-e fel a használni kívánt papír méreteit, vagy felezt meghatározni, kiválaszthatjuk a minőséget és nyomtatási tartományt is. Amikor ezekkel megvagyunk, már csak meg kell adni, hogy mely képeinket szeretnénk nyomtatott formában viszontlátni, hány példányban, illetve hogy a választott papírfelületen hány fotót szeretnénk elhelyezni. A választást elősegítendő, indexképet is készít a nyomtató, de persze ez plusz idő, papír és tinta felhasználásával jár. Dolgunk végeztével nincs más hátra, az OK gombbal jóvá kell hagyni választásainkat, és indul is a nyomtatás. Sajnos a teszt során nem sikerült rávenni a nyomtatót, hogy a manuálisan megadott papírméretet alkalmazza, ugyanis szerinte nem a beállított papírméret került a lapadagolójába. Persze automata módban már ő maga is a korábban manuálisan beállított méretet érzékelte.

Az első bekapcsolásakor a Photosmart 8750-es kalibrációs műveletet végez el, melynek során beállítja magát a pontos nyomtatás biztosítása érdekében. Ennek elvégzéséhez bármilyen papír megfelelő, mivel csak egy egyszerű tesztábra kerül nyomtatásra.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK