Nyugdíjba vonul a Windows 2000

2005.07.01. 11:10

A Microsoft csütörtökön utoljára adott ki biztonsági frissítést a Windows 2000 operációs rendszerhez. A cég közlése szerint a szoftver életciklusa az átlagfelhasználók számára a végére ért, a jövőben csak a kiemelt nagyvállalati ügyfelek számára lesznek elérhetők javítások, díjfizetés ellenében.

Az öt évvel ezelőtt bemutatott operációs rendszerhez kiadott, Update Rollup 1 nevű frissítéscsomag a Windows 2000 közel félezer, nem kritikus jelentőségű hibáját orvosolja. A szoftveróriás tájékoztatása szerint 2005. június 30-án lejárt a szoftver ingyenes terméktámogatásának köre, ezt követően további öt éven át már csak az ún. meghosszabbított támogatás lesz elérhető a Windows 2000-hez.

Ez utóbbi szolgáltatás keretében  a Microsoft honlapján található információk szerint kizárólag kritikus biztonsági hibákhoz ad majd ki frissítést. Új funkciók már biztosan nem kerülnek a Windows 2000-be, a nem biztonsággal kapcsolatos javításokat a meghosszabbított támogatási fázisban csak olyan nagyvállalati felhasználók számára kínál, amelyek külön szerződést kötnek a Microsofttal erről, s fizetnek is a javításokért.

A teljes körű terméktámogatás megszűnése azért bír nagy jelentőséggel, mert az AssetMetrix piackutató cég adatai szerint manapság is Windows 2000 fut a vállalati PC-k mintegy felén.

A szoftverhez csütörtökön kiadott javításgyűjtemény nem azonos a Microsoft operációs rendszereihez kiadott, tipikusan jelentős újdonságokat, s általában 1-2 ezer hiba javítását tartalmazó szervizcsomagokkal (Service Pack). A Windows 2000 esetében a legutolsó szervizcsomagot egyébként még 2003 elején adta ki a társaság. Ugyanakkor a vállalat szóvivője elmondta, mivel a 32 megabájt méretű, s az [origo] SzoftverBázisáról is letölthető patchgyűjtemény jóval kevesebb frissítést tartalmaz egy szervizcsomagnál, telepítése is egyszerűbb, vállalati felhasználók esetében például kevesebb tesztelést igényel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK