Mobilokba szánt új 5 megapixeles érzékelők

2005.07.01. 19:15

A napokban adta hírül a Samsung, hogy saját, speciálisan mobiltelefonokba és más hordozható eszközökbe fejlesztett, CMOS típusú képérzékelőjének gyártását kezdi meg még az idén.

Forrás: [origo]Az apró képérzékelő paramétereiről lehet tudni, hogy méretét tekintve 30 százalékkal kisebb hasonló felbontással rendelkező versenytársainál. A csekély méret mellett további előnye, hogy felépítéséből és működéséből adódóan igen alacsony energiafogyasztású, ami nagy fontossággal bír egy-egy hordozható eszköz esetében. A gyártástechnológiához kapcsolódik, hogy ennek a képérzékelőnek az előd modellekhez képest 50 százalékkal magasabb a fényérzékenysége, ami előnyösen befolyásolhatja a készíthető fotók minőségét. A gyártó szerint a bevezetett és megvalósított újítások segítségével az általuk gyártott CMOS érzékelők felveszik a versenyt a köztudottan magasabb fogyasztású, drágább, de jobb minőséget garantáló CCD típusú érzékelőkkel.

A Samsung új képérzékelője 640x480-as felbontás mellett is képes lesz 30 kép/másodperc sebességű mozgóképek rögzítésére. Mivel az új 5 megapixeles érzékelők gyártása csak ez év utolsó negyedévében kezdődik majd meg, egyelőre nem tudni, hogy ennek az alkatrésznek a beépítése milyen mértékben befolyásolja a mobileszközök árát. A technológiai fejlődés irányát és dinamizmusát figyelve azonban biztosra vehető, hogy az ezt alkalmazó termékek fogyasztói árában nem lesz érezhető az új érzékelők bevezetése.