Netes kalózokat füleltek le tizenkét országban

2005.06.30. 17:28

Filmeket, zenei anyagokat és videojátékokat a világhálóról illegálisan letöltő személyekre csapott le a rendőrség összehangolt akció keretében több mint egy tucat országban, köztük Magyarországon is.
  

A hatósági akciót az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kezdeményezte, s a művelet keretében szerdán Hollandia számos pontján csapott le a rendőrség, s három személyt őrizetbe vett.

Ugyanezen akció eredményeként számítógépeket foglaltak le Ausztráliában, Dániában, Dél-Koreában, Franciaországban, Izraelben, Kanadában, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában, Oroszországban, Svédországban és Magyarországon is.

Ez volt a második összehangolt nemzetközi akció az illegális letöltések ellen, az elsőt még 2004 áprilisában folytatták le szintén FBI-nyomozás eredményeként. Szerzői jogi oltalom alatt álló filmek, zenék és számítógépes játékok illegális letöltése teszi ki piackutatók szerint a világháló forgalmának csaknem felét, legalábbis a fejlett országokban. A világ legtöbb államában ugyan nem jogellenes ezen fájlok letöltése, büntetendő viszont az így megszerzett anyag újbóli feltöltése és hozzáférhetővé tétele minden internethasználó számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK