Behálózza a Földet a Google

2005.06.30. 11:55

Az ismert webes kereső legújabb szolgáltatásával az egész földgolyót bebarangolhatjuk: a Google Earthszel bármely országot megtekinthetünk madártávlatból, de a szoftver többek közt hotelek, éttermek felkutatásában, valamint útvonaltervezésben is segít.

A Google tavaly ősszel vásárolta fel a háromdimenziós, digitális térképmegoldásokat fejlesztő Keyhole  nevű céget, s a társaság által kifejlesztett technológiára alapozza legújabb szolgáltatását. A Google Earth nagyban hasonlít a Techbázison korábban már bemutatott Keyhole-ra, ám számos extra funkcióval is rendelkezik, bár ezek egy része csak előfizetés ellenében vehető igénybe. A társaság Google Maps néven az idén már beindított egy térképszolgáltatást, amely szintén tartalmaz műholdképeket, ám az Earthtől eltérően nem teszi lehetővé az egérrel történő szabad barangolást.

Virtuális körutazás

A futtatásához legalább 500 megahertzes PC-t igénylő,  ingyenesen letölthető szoftver segítségével széles sávú netkapcsolat birtokában a felhasználók  bebarangolhatnak egy valódi műholdképeket tartalmazó virtuális földgolyót. Mivel a Föld teljes felületét lefedő műholdképek, térképadatok több mint 12 terabájtnyi - azaz több mint 12 ezer gigabájtnyi - tárhelyet foglalnak el, a szoftver mindig csak az éppen megtekintett rész képeit tölti a számítógépre. Bár a műholdképek részletessége, illetve az elérhető szolgáltatások köre országonként eltérő, optimális esetben - azaz főként amerikai nagyvárosok megtekintésekor - a rendszer megjeleníti a domborzati viszonyokat, illetve a nagyobb épületek leegyszerűsített, háromdimenziós modelleit is.

Forrás: [origo]
New York virtuális változata


Emellett a Google Earthben a hotelek és éttermek mellett számos intézmény, banki és kereskedelmi pont és turisztikai látványosság is megkereshető, elmenthető, s az alkalmazás útvonaltervezésre is képes. Rendkívül látványos funkció, hogy a kijelölt útvonalat a "levegőből nézve" a felhasználók végig is járhatják az alkalmazással. Bár az alkalmazás ingyenes verziójával is elmenthetik, kinyomtathatják a felhasználók a műholdképeket, az évi 20 dollárba kerülő fizetős változat nagyobb felbontású fotók, illetve GPS-koordináták használatát is lehetővé teszi.     

Személyre szabott keresés

A társaság ugyancsak kedden mutatta be személyre szabott keresőjének új verzióját. A jelenleg tesztüzemben működő, regisztrációs igénylő szolgáltatás lényege, hogy a rendszer folyamatosan rögzíti, hogy a felhasználó az egyes keresések eredményei közül tipikusan milyen témájú honlapokra kattintott. Az így begyűjtött adatok felhasználásával - bizonyos idő eltelte után - a Google az adott felhasználó számára pontosabb találatokat tud megjeleníteni.

Emellett a szolgáltatás lehetővé teszi a netezők számára, hogy visszamenőleg napra lebontva megtekintsék kereséseiket, illetve azt, hogy egy adott webhelyet hány alkalommal kerestek fel. Az egyes rögzített bejegyzéseket a felhasználók bármikor törölhetik, s igényük szerint akár ideiglenesen ki is kapcsolhatják a monitorozó funkciót, ha olyan kereséseket hajtanának végre, amelyet nem kívánnak megőrizni a későbbiekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK