Informatikai eszközöket kaptak látássérültek

2005.03.01. 13:30

Informatikai segédeszközöket nyert el az informatikai minisztérium pályázatán mintegy négyszáz látássérült felhasználó, 131 millió forint értékben.

Számítógépeket, szkennereket, képernyőolvasókat, képernyőnagyítókat és speciális szoftvereket nyert az a 414 látássérült, akik részt vettek az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) pályázatán - közölte Kovács Kálmán, a pályázatot meghirdető tárca minisztere kedden.

Mint a szakminiszter elmondta, az odaítélt támogatás 131,1 millió forint volt, amelynek keretében elsősorban informatikai eszközöket, illetve speciális szoftvereket lehetett megpályázni. Kovács Kálmán nagy áttörésként értékelte a pályázatot, mint mondta: az elnyerhető eszközökkel és programokkal a Braille-íráshoz képest, amelynek számítástechnikai alkalmazása nehézkes és költséges, a hang irányába indult el a vakok és gyengénlátók számára készülő informatikai eszközök fejlesztése.

Beszámolt arról is, hogy a kiírásra 435 pályázat érkezett, amelyből 414 volt sikeres. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter arról beszélt, hogy míg Magyarországon 1998-ban még az akadálymentesítés fizikai megvalósításán volt a hangsúly, addig manapság már az információhoz, a szolgáltatásokhoz és minden máshoz való hozzáférésről kell beszélnünk. "Ezt segíti a jelenlegi pályázat is" - tette hozzá. A sajtótájékoztató keretében a speciális szoftver szállítója, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány képviselője bemutatta azt az olvasóprogramot, amely hangos formában adja vissza a szövegszerkesztő számára adott parancsokat, illetve felolvassa a beírt szöveget. Emellett bemutatták a látáscsökkentek számára készült képernyőnagyító szoftvert is, melynek alkalmazása a jövőben az idős emberek számára is megkönnyítheti az informatikai eszközök alkalmazását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK