Egyelőre legálisak az egyetemisták szoftverei

2005.03.01. 12:05

Egyelőre folynak a tárgyalások az egyetemi hallgatókra és oktatókra vonatkozó Campus szerződés meghosszabbításáról az informatikai minisztérium, valamint a Microsoft képviselői között. A korábbi szerződés hétfőn járt le, de a tárca tájékoztatása szerint az elhúzódó tárgyalások idején a licencszerződések tovább élnek.

A Campus szerződést még 2001-ben kötötte egymással az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) jogelődje, az Informatikai Kormánybiztosság és a Microsoft. Az egyezmény azt célozta, hogy a felsőoktatásban dolgozók vagy tanulók jogtiszta operációs rendszert és néhány kiegészítő szoftvert használhassanak akár otthoni gépükön is. A szerződés idén február 28-án járt le, ám a tárca és a szoftveróriás hazai képviselete között még nem született megállapodás.

A minisztérium sajtóirodájától kapott tájékoztatás szerint a szerződés lejártától számítva 30 napig tárgyalhatnak a hosszabbításról, s ez idő alatt a licencek rendezettnek tekintendők. A tájékoztatás szerint a két tárgyalópartner közel áll a megegyezéshez. Érdekessége egyébként a Campus licencnek, hogy nem operációs rendszerek jogos felhasználását, hanem személyek felhasználási lehetőségeit teszi jogszerűvé. Ennek értelmében egy egyetemi, főiskolai hallgató vagy oktató bárhol, bármelyik számítógépen jogszerűen használhatja a Microsoft érintett szoftvereit - feltéve, hogy oktatási célra veszi igénybe a számítógépet -, ám már az ő családtagjai elvileg nem ülhetnének le ugyanahhoz a számítógéphez - igaz, ezt senki nem ellenőrzi.

Az Index korábbi információi szerint több mint 200 ezren használnak Campus-licences Microsoft szoftvert, tehát ennyi tanulót vagy oktatót érint, hogy sikerül-e megállapodnia a minisztériumnak a Microsofttal. A korábbi szerződés értelmében évi egymilliárd forintot fizet a Microsoftnak a tárca a felsőoktatásban részt vevők szoftvereinek jogtisztaságáért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK