Emmy-díjat kap a Playstation játékgép

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb játékgépe a technológiai újítások és új média kategóriában nyerte el a televíziós műsorok Oscarjának számító díjat.
Vágólapra másolva!

A Sony a Playstation (PS) háromdimenziós játékélmény terén elért úttörő újításaival érdemelte ki az amerikai televíziós akadémia díját, amellyel nem csak a legnépszerűbb műsorokat, hanem a televíziós és szórakoztatóipari újításokat is megjutalmazza az amerikai televíziós akadémia - adta hírül a vállalat. Míg a "hagyományos" Emmyt Los Angelesben adták át szeptember elején, a díj technológiai változatát New Jerseyben veheti majd át át Kaz Hirai, a Sony Computer Entertainment amerikai leányvállalatának elnök-vezérigazgatója egy hét múlva.

A Sony fejlesztői már a kilencvenes évek elején, a Playstation korai gyermekkorában arról álmodoztak, hogy az akkoriban megszokott kétdimenziós grafikai megjelenítést egy részletgazdag, élethű 3D-s környezettel válthatják fel - mondta el Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment nemzetközi vezetője. Az elnök-vezérigazgató elmondása szerint a játékkonzol elsöprő sikere viszont még a fejlesztők várakozásait is messze felülmúlta annak ellenére, hogy maguk is magasra helyezték a mércét.

Játék és mozi

A kilencvenes évek elején megjelent Playstation otthoni játékkonzolból egy kisebb változat is készült PS One néven, majd 2000-ben követte a PS2, amelyhez már DVD-n adtak ki játékokat, és filmeket is le lehetett játszani rajta. Ez a modell lett minden idők legnépszerűbb játékgépe, utóda, a jelenleg fejlesztés alatt álló PS3 pedig már nagy felbontású Blu-ray DVD-vel működik majd. Európában szeptember elsején került a boltokba a Sony PSP, a konzol hordozható változata, amelyet a játékfejlesztők mellett a filmstúdiók is gyorsan megkedveltek, mivel mobil médialejátszóként is kitűnően használható.