Átlagmobilon is fut az új Opera böngésző

Vágólapra másolva!
Az alternatív webböngészőt fejlesztő norvég cég Opera Mini elnevezésű böngészőjét bármilyen Java-programok futtatására alkalmas mobiltelefonra telepíteni lehet. A szoftverrel a wapos tartalmak mellett hagyományos webhelyek is megtekinthetők némileg lebutított formában.
Vágólapra másolva!

A Mozilla Firefox mellett a második legnépszerűbb alternatív webböngésző szoftvert fejlesztő társaság közlése szerint az Opera Mini olyan mobilokon is elérhetővé teszi a weboldalakat, amelyek alapesetben csak wapos tartalmak megjelenítésére alkalmasak. A vállalat szerdán kiadott szoftvere mindössze 60 kilobájt méretű, s szinte minden olyan meglévő mobillal használható, amely képes Java programok futtatására. Az Opera Minit a felhasználók nem tölthetik le közvetlenül a cégtől, a programot mobilszolgáltatókon keresztül lehet majd beszerezni - jelenleg azonban csupán egy norvég cég ügyfelei érhetik el egy pilot projekt keretében. A mobilos böngésző használatakor a hagyományos weboldalakat a mobil kisméretű kijelzőjén alkalmas méretre a vállalat szerverei alakítják át, s a felhasználó készülékére csak a lebutított, wapszerű tartalmak töltődnek le.

A norvég szoftverfejlesztő cég számára a mobil eszközökre való fejlesztés jó irányvonal lehet: az Opera böngésző asztali PC-kre szánt verziója ugyanis sosem tudta megingatni a Microsoft Internet Explorerének piacvezető pozícióját. Emellett a program komoly riválisra ist kapott a Mozilla Alapítvány ingyenes Firefox böngészőjével - a nonprofit társaság egyébként szintén fejleszt mobilos böngészőt Minimo néven, ez azonban csak középkategóriás, drágább készülékeken lesz használható.