Hónapokon át ellenőrzik a .hu domaineket

Vágólapra másolva!
Közel fél éven keresztül tart majd az az ellenőrzési procedúra, mely során 180 ezer darab .hu végződésű internetcím műszaki megfelelését vizsgálják. A valamennyi magyar domaint érintő vizsgálat végén a hibás címeket - többszöri felszólítást követően - visszavonhatják tulajdonosaiktól - adta hírül a DomainABC.
Vágólapra másolva!

A magyar domaintér - azaz valamennyi .hu-val végződő internetcím - ilyen átfogó műszaki felülvizsgálatára még sosem került sor. A hazai domaineknek öt műszaki szempontnak kell megfelelniük ahhoz, hogy a címet regisztráló megkaphassa azt. Azonban évek alatt számos módosítás történhet egy-egy domainnel kapcsolatban: szolgáltatót válthat a tuljdonos, vagy e-mail címeiben kérhet módosítást, esetleg egyik-másik szolgáltató minden különösebb értesítés nélkül elvérzik a piacon, így az idő múlásával egyre nagyobb az esélye, hogy a kezdetben kifogástalan műszaki környezet megváltozik.

Nem feltétel, hogy az adott címen elérhető legyen egy weboldal, de az például igen, hogy a címhez tartozó postmaster@ kezdetű e-mailen utolérjék a domain fenntartóját, vagy hogy szintaktikailag kifogástalan legyen az ún zóna kezdő rekordja (SOA). Ilyen, és ehhez hasonló paramétereket ellenőriz ez elkövetkező hónapokban a domainek adminisztrációjáért felelős szervezet, az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT). Nem mellesleg az ellenőrzést maguk a domaintulajdonosok is elvégezhetik ezen a weboldalon.

A DomainABC értesülése szerint azon domainek tulajdonosait, melyeknél hibát talál az ISZT, e-mailben keresik majd meg. Ha az e-mailes megkeresés többször is eredménytelennek bizonyul - azaz a tulajdonos nem javíttatja ki a hibát -, még egy hagyományos postai levelet is kap a szervezettől. Ám aki ezután sem javítja internetcímét, attól - az ISZT regisztrációs szabályzatának értelmében - akár el is vehetik a domainnevet.