64 bites Pentium 4 lapkák az Inteltől

Vágólapra másolva!
Az amerikai processzorgyártó a hét elején bejelentette első asztali PC-kbe szánt, 64 bites Pentium 4 processzorait. Az új lapkák egy noteszgépekben alkalmazott technológiát is tartalmaznak, amely a processzor halk hűtését segíti elő.
Vágólapra másolva!

A 600-as sorozatszámot viselő új Pentium 4-es processzorok az Intel első olyan asztali számítógépekbe szánt lapkái, amelyek a piacon jelenleg domináló 32 bites modellekkel ellentétben már 64 bites architektúrával rendelkeznek. A gyártó közlése szerint héten bejelentett négy új Pentium 4-esek processzor támogatja a cég EM64T nevű 64 bites memóriacímzési technológiáját, amely például háromdimenziós megjelenítést használó alkalmazások, nagy képfelbontásban futtatott játékok, valamint video- és képszerkesztő szoftverek használatakor van jótékony hatással a teljesítményre.

A 600-as sorozathoz tartozó Pentium 4-esek 3-3,6 gigahertzes változatban kerülnek forgalomba 224-605 dolláros darabáron. Szintén teljesítménynövelő tényező, hogy az új Pentium 4-esek korábbi társaikhoz képest duplaakkora, két megabájtos gyorsítótárral rendelkeznek az új típusok, valamint támogatják az Intel egyik olyan technológiáját is, amelyet eddig a cég kizárólag noteszgépekbe szánt chipjeiben alkalmazott. A SpeedStep nevű megoldás lehetővé teszi az adott processzor órajelének dinamikus emelését és csökkentését, mely révén jelentősen csökkenthető a lapka fogyasztása, amikor az épp nincs teljes terhelésen, így a processzort hűtő ventilátornak sem kell teljes sebességen forognia. A vállalat tájékoztatása szerint az idei év folyamán a 64 bites technológiát a teljes asztali PC-s lapkacsaládja körében, így például a gyengébb teljesítményű, olcsó Celeron processzorokban is elérhetővé teszi.

A 64 bites Pentium 4-esek bemutatása ellenére az Intel nem áll le a jelenleg elterjedt, 32 bites változatok gyártásával sem, az új lapkák mellett a cég ezekből is bemutatott egy új típust. A kifejezetten komputerjátékosoknak szánt Pentium 4 Extreme Edition processzor 3,73 gigahertzes órajelen működik, s hagyományos társainál gyorsabb rendszerbuszt használ.

Bár az Intel legnagyobb riválisa, az AMD is már piacra dobta saját 64 bites processzorait 2003 vágám, a Microsoft még dolgozik a technológiát teljes mértékben kihasználó 64 bites Windows XP fejlesztésén, amely várhatóan az idei év folyamán jelenik majd meg. Ennek megjelenéséig az újfajta lapkák tulajdonosai kénytelenek a szoftvercég hagyományos, 32 bites operációs rendszerét használni új PC-ikkel, vagy áttérni a már elérhető 64 bites Linuxok valamelyikére.