Nyáron lesz elérhető az új Internet Explorer

Vágólapra másolva!
Korábbi terveivel ellentétben a Microsoft a következő Windows operációs rendszertől függetlenül is elérhetővé teszi webböngészőjének új verzióját. Az Internet Explorer 7.0 első tesztváltozata várhatóan már a nyáron megjelenik.
Vágólapra másolva!

A piacvezető webböngésző alkalmazás új verziójáról Bill Gates, a Microsoft elnöke egy San Franciscó-i konferencián nyilatkozott kedden. Gates közlése szerint az Internet Explorer 7-es verziójának béta tesztváltozata idén nyáron jelenik majd meg, s a böngészőt a jelenleg Longhorn kódnéven ismert, következő generációs Windows operációs rendszertől függetlenül is elérhetővé teszik a felhasználók számára.

A szoftveróriás korábban úgy nyilatkozott, a jelenlegi 6.0 után nem tervez újabb Internet Explorert (IE) megjelentetni a jelenlegi Windowsokhoz, a böngésző új verziója kizárólag a Longhornban lesz elérhető. Bill Gates a konferencián elmondta, biztonsági szempontok figyelembe vétele miatt döntöttek mégis amellett, hogy a jelenlegi Windows-verziókhoz is kiadják az IE új változatát. A böngésző megjelenéséről a Microsoft egyelőre csupán annyit közölt, a szoftver első tesztváltozata már idén nyáron megjelenik, végleges verziója pedig várhatóan még a Longhorn hivatalos premierje előtt elérhető lesz.

Piacelemzők szerint a redmondi székhelyű szoftveróriás biztonsági szempontok mellett azért is dönthetett egy különálló IE7 megjelentetése mellett, mert a Mozilla Alapítvány által fejlesztett Firefox böngésző egyre nagyobb fenyegetést jelent az Internet Explorerre. Bár a Microsoft böngészője még mindig a legnépszerűbb a felhasználók körében, a nyílt forráskódú, sokak által biztonságosabbnak tartott Firefox 1.0-s verziójának megjelenését követően piaci részesedése a kilencvenes évek közepe óta - amikor még a mára csaknem teljesen eltűnt Netscape és az IE között zajlott a "böngészőháború" - most először esett 90 százalék alá.

Bill Gates a konferencián azt is elmondta, hogy a cég jelenleg béta változatban elérhető kémprogram-eltávolító alkalmazásának végleges verzióját ingyenesen teszi majd elérhetővé a felhasználók számára.