Interneten is követhető a Télapó útja

Vágólapra másolva!
A télapó rénszarvas vontatta repülő szánját december 24-én műholdakkal és radarokkal nyomon követi az amerikai-kanadai NORAD légvédelmi parancsnokság, amely a bizalmas értesüléseket nyomban felteszi az internetre.
Vágólapra másolva!

A légvédelmi parancsnokság immár kerek fél évszázada, minden december 24-én nyomon követi a Télapót, 1998 óta pedig gyermekek és felnőttek a www.noradsanta.org internetes honlapon utána nézhetnek, hogy éppen melyik országban járja a kéményeket (most még nem látszik rajta semmi különös, csak öt nap múlva). Tavaly karácsonykor 912 millió ajándékváró volt kíváncsi a honlapra, és a parancsnokságon idén legalább egy milliárdra számítanak - közölte John Tomassi, a Télapó-projekt irányítója.

Télapó-útvonalkövetés

NORAD
Télapófigyelés 1960-ban

Az internet-felhasználók hat különböző nyelven, december 24-én közép-európai idő szerint reggel kilenc órától kezdve a világ minden részén élőben nyomon követhetik a számítógépeken, hogy éppen merre halad a Télapó szánja. Ötpercenkét frissítik a világtérképet, rajta a Télapó tartózkodási helyével, minden kerek órában pedig más és más rajzfilm látható. Azt is meg lehet majd figyelni, hogyan száll fel szánkójára az Északi-sarkon, miként száguld át szédületes tempóban a kínai Nagy Fal felett, vagy hogyan köröz a bajorországi Neuschwanstein mesébe illő kastélya körül. Tomassi szerint a Télapó utazásának célja Hawaii.

Aki pedig december 24-én nem tudja számítógépét bekapcsolni, az felhívhatja a NORAD parancsnokságot Colorado Springsben, ahol 560 önkéntes számos nyelven ad felvilágosítást arról, hogy pontosan hol tartózkodik a Télapó. Sok gyerek ugyanis tudni szeretné, hogy mikor érkezik meg hozzá a rénszarvasszán: tavaly szenteste 55 000 erről érdeklődő hívást fogadott a parancsnokság telefonközpontja.

Az ügyeletes kivágta magát

A Télapó Projekt kidolgozása egy tévedésnek köszönhető. 1955 decemberben ugyanis egy amerikai áruház az egyik újságban Télapó "forró drótot" hirdetett, de rossz telefonszámot adott meg. Egy gyermek feltárcsázta a számot és a vonal másik végén nem a Télapó jelentkezett, hanem egy bizonyos Harry Shoup, a NORAD elődjének, a CONAD légvédelmi parancsnokságnak az ügyeletese. Hangos "Ho, Ho, Ho" kiáltásokkal úgy tett, mintha ő lenne a Télapó, és feljegyezte a gyerek kívánságait. "Ez volt pályafutásom fénypontja" - emlékezett vissza a ma 88 éves férfi.

Mint most elmondta, örömét lelte abban, hogy a Télapó bőrébe bújhatott, és fontosnak találta, hogy a gyerekek higgyenek a Télapóban. Katonákat bízott meg azzal, hogy telefonon felvegyék a jelentkező gyerekek óhajait, és elárulják a fehérszakállas öreg pontos tartózkodási helyét, s azóta a Télapó és szánja egyetlen szenteste sem kerülhette el a katonai műholdak és a radarkészülékek hálóját.

MTI - [origo]