Gazdaságos csúcsgép digitális fotósoknak

Vágólapra másolva!
Egy valódi nagyágyúval van dolga annak, aki a Panasonic FZ30-as gépével összeakad. Tizenkétszeres zoomra képes, minőségi Leica objektívvel bír,villámgyorsan működik, és az ára is elviselhető.
Vágólapra másolva!

Nagy várakozás előzte meg a Panasonic zászlóshajójának bejelentését. Az FZ30 megjelenése nem is okozott csalódást, hiszen rengeteg újítás került a fényképezőbe, és szinte minden tekintetben túlszárnyalja kevésbé sikeresnek mondható elődjét, az FZ20-at. Tesztünk során fényt derítettünk az új vezérgép legelőnyösebb tulajdonságaira, de be kell számolnunk néhány kevésbé előnyös tulajdonságáról is.

A Panasonic és a Leica kooperációja sokszor meghozta már gyümölcsét, mivel a neves optikagyártó lencséivel szerelt digitális gépek általában igen jó minőséget produkálnak. Az FZ30-as esetében sincs ez másként, hiszen egy igen komoly tudású Leica-objektív került beépítésre ebbe a masinába is. A leginkább imponáló adat a tizenkétszeres zoom, amelynek használhatóságát optikai képstabilizátor javítja.

A képstabilizátor kettős működésű: választható, hogy folyamatosan kompenzálva legyen a kézremegés okozta rázkódás, vagy csak az exponáló gomb lenyomása után, direkt a felvétel elkészültekor. A módváltásra dedikált gomb megnyomására az LCD-n egy gyorsmenü jelenik meg, ahol az iránygombokkal kell lépegetni a háromféle választási lehetőség között. Ennél a megoldásnál talán egyszerűbb lett volna, ha az üzemmódok közt a kezelőgombot nyomogatásával lehetne váltogatni.

Forrás: [origo]

Speciális felépítésének köszönhetően használat közben az élességállítás és a zoomolás sem változtat az objektív hosszán. Ennek előnye leginkább abban mutatkozik meg, hogy bekapcsoláskor nem kell időigényes módon kitolnia egy motornak a lencsék csoportjait, hanem azonnal készíthetőek vele a felvételek. A zoom- és a fókuszgyűrű gumírozott felületű, fogása jó, így könnyen és pontosan lehet kezelni.

Míg a zoom mechanikus átvitellel működtethető, addig az élességállításról motor gondoskodik. Az egész optika működése visszaadja a jóval drágább, cserélhető objektíves gépek hangulatát azzal a különbséggel, hogy a fókuszmotor valamivel hangosabb, és reakciója lassabb az FZ30 esetében. Persze ez nem jelenti azt, hogy lomha lenne a gép autofókusz, hiszen a két technológia teljesen eltérő.

Forrás: [origo]

Az FZ30 automatikus élességállítása kategóriájában kiemelkedő pontossággal és sebességgel történik, melyet elégtelen fényviszonyok mellett a nagyjából három-négy méterig hatékony autófókusz-segédfény támogat. Kézi élességállításhoz megadható, hogy az LCD-n, a teljes képből kivágott és felnagyított részlet a teljes kijelzőt elfoglalja négyszeres nagyítást megjelenítve, vagy annak csak egy kis területét kétszeres nagyítás biztosítva. Amennyiben ezekkel a módszerekkel mégsem jut a fotós megfelelő eredményre, kérheti az AF-érzékelő segítségét, hiszen a Focus gomb megnyomásával - mely automata módban a fókuszkeret-választásra alkalmas -, ideiglenesen aktiválja az automatikus élességállítást.

A új Panasonic gép vázának felépítése, a gombok elhelyezése érett konstrukcióról vall. Az FZ30 rendelkezik vakupapuccsal, beépített, emellett manuálisan felnyitható villanóval is felszerelték, ami közel 5 méterig tudja megfelelően megvilágítani a témát. A markolat kényelmes, biztos fogást biztosít, a hüvelykujj számára fenntartott felületet pedig szintén puha gumiborítással látták el. A stabil tartást a gép viszonylag nagy súlya is elősegíti. A markolat felhasználó felé eső és külső részére is egy-egy vezérlőtárcsa került, melyek talán nem a legjobb helyen vannak, használatuk kissé kényelmetlen, bár idővel megszokható.

Forrás: [origo]

Funkciójukat tekintve különböznek: a félautomata vagy manuális üzemmódokban a záridő a hátsóval, a rekesz az elsővel állítható. A többi vezérlőgomb elhelyezésével semmi baj sincs, használatuk nem okoz problémát, működésük a panasonicos hagyományoknak megfelelően logikus és érthető kiosztású, csakúgy, mint a menürendszeré. Érdemes még szót ejteni az akkumulátor fedeléről, ami igen elegáns módon záródik: a markolatba helyezett áramforrást egy kis retesz tartja a helyén arra az esetre, ha valami miatt a fedél kinyílna. A fedelet viszont pluszban egy elfordítható kilincs is zárja, ami nem emelkedik ki a ház aljából. A gép működését biztosító áramforrás sajnos elég hamar feladja a harcot és a lemerül. Ennek ismeretében mindenképpen ajánlott egy pótakku beszerzése a zökkenőmentes használat biztosítása érdekében.