Elérhetők az egy szóból álló netcímek

Vágólapra másolva!
Egy holland vállalat olyan internetcímrendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi egyetlen szóból álló, .com vagy más domainvégződést nem tartalmazó online címek használatát, bár ezek ára még meglehetősen borsos.
Vágólapra másolva!

A UnifiedRoot cég által kidolgozott megoldás lehetővé teszi olyan internetcímek alkalmazását, amelyek a jelenleg alkalmazottakkal ellentétben nem tartalmaznak domainvégződést, azaz hiányzik belőlük például a .hu vagy a .com - adta hírül a ZDNet. Az alternatív rendszerben például a motor.hu domain helyett beregisztrálható a motor szó önmagában, de akár a suzuki.motor vagy a honda.motor címeket is létrehozhatja benne a motor cím birtokosa. A megoldás egyelőre nem teszi lehetővé speciális vagy ékezetes karakterek használatát, de a társaság tervei szerint a későbbiekben ezeket is elérhetővé teszik majd.

Nem sokan érhetik el

A jelenleg használatos domainnév-végződéseket az ENSZ egyik szabványa alapján egy amerikai székhelyű nemzetközi szervezet, az ICANN osztja ki sajátos szempontok alapján. Ezek értelmében például még ma is nyilvántartják a volt Szovjetunió .su végződését, bár ilyen címet regisztrálni már nem lehet. A holland cég kezdeményezése teljesen független az ICANN-től, így az újfajta netcímek megtekintése még technikai nehézségekbe ütközhet.

A néhány napja beindított rendszert négy kontinensen működő 13 domainnévszerver szolgálja ki, a speciális netcímeket azonban egyelőre csak az Európa hat országában jelen lévő Tiscali, illetve néhány török internetszolgáltató ügyfelei érhetik el, amelyek névfeloldó rendszereiket a UnifiedRoot megoldásához igazították. Az újfajta netcímek használatához szükséges változtatásokat egyébként a végfelhasználók maguk is elvégezhetik, ha manuálisan betáplálják hálózati beállításaik közé a holland cég névszervereit, melyek a hagyományos netcímek mellett a speciálisakat is tartalmazzák.

Borsos áron mérik

A rugalmasan használható internetes címek regisztrációja nem túl olcsó: egy cím bejegyzése ezer dollárba, azaz több mint kétszázezer forintnak megfelelő összegbe kerül, éves fenntartásának költsége pedig további 240 dollárt, azaz több mint ötvenezer forintot tesz ki. Összehasonlításképp: egy .hu-s domainnevet pár ezer forintért be lehet jegyeztetni, s egy .com-os netcím regisztrációját is ki lehet hozni tízezer forint alatti összegből. Mivel a UnifiedRoot rendszerébe regisztrált címeket egyelőre csak a felhasználók nagyon limitált köre tudja elérni, több szakértő vitatta a technológia működőképességét.

Hasonló kompatibilitási problémák merültek fel tavaly év elején, amikor hazánkban lehetővé vált az az ékezetes karaktert tartalmazó netcímek (pl. árvíztűrő.hu) bejegyeztetése. Az ékezetes címen elérhető weblapokat alapból nem tudja felismerni az egyelőre legnépszerűbb webböngésző, az Internet Explorer, bár a Mozilla, a Netscape vagy az Opera alternatív browserek külön bővítések nélkül elboldogulnak ezekkel. A kompatibilitási gondok miatt szakértők azóta is úgy tartják, ékezetes címet továbbra is csak másodlagos címként érdemes bejegyeztetni, ennek megfelelően e-mailezéshez sem érdemes még használni ezeket.