Szigszalaggal lelőhető a Sony CD-k védelme

Vágólapra másolva!
A Gartner elemzői szerint egy darab szigetelőszalaggal ki lehet kapcsolni a Sony legújabb, nagy botrányt kavart másolásvédelmi eljárását. A szakértők úgy vélik, lemezipar totális tévúton jár, ha a továbbra is ilyen technológiákkal próbálkozik.
Vágólapra másolva!

Mindössze egy körömnyi szigetelőszalagot kell a Sony CD-lemezeinek külső peremére ragasztani ahhoz, hogy hatástalanná váljon a rootkit-botrány miatt elhíresült DRM-másolásvédelem: a lejátszók ezek után hagyományos lemezként olvassák be a korongot, állítják a Gartner csoport elemzői. A tanácsadó cég szakértői emellett megjegyzik, hogy a másoláshoz még ennyi trükközésre sincs szükség, mivel hagyományos CD-író programok is boldogulnak a lemezekkel.

A japán nagyvállalat DRM-technológiája miatt pár héttel ezelőtt robbant ki botrány, amikor kiderült, hogy a hanghordozókon elhelyezett másolásvédelem egy rejtett programot telepít a PC-felhasználók gépeire, amelyet nem lehet eltávolítani, és kiszolgáltatottá teszi a számítógépeket az internetes károkozóknak. A Sony időközben bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az érintett CD-ket, az eladott példányokat pedig visszacserélik. A másolásvédelemben elhelyezett rootkit miatt Texas állam főügyésze és egy kaliforniai jogvédő szervezet viszont pert indított a vállalat ellen, mivel az ott hatályos kémprogram-ellenes törvények ezt lehetővé teszik a fogyasztók érdekeinek védelmében.

Szigorítás helyett szolgáltatást

Öt év próbálkozás után a hanglemezkiadók még mindig képtelenek előállni egy működő másolásvédelmi megoldással - írják a Gartner elemzői, akik szerint ezt nem is lehet megvalósítani mindaddig, amíg a lemezeknek a hagyományos CD-lejátszókban is működniük kell. A tanácsadócég szerint a rootkites próbálkozással ellentétben a Sonynak inkább azt kellene elérnie, hogy az általa kifejlesztett DRM-technológia szabvánnyá váljon a PC-iparban, és azt nem a lemezek duplikálásának ellehetetlenítésére, hanem a felhasználók nyilvántartására és követésére kellene felhasználni. Így a lemezkiadók hardverfüggetlen szolgáltatásokat indíthatnának, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy a legálisan megvásárolt hanghordozó anyagát szabadabban kezelhessék.

A Microsoft is irtja a Sony BMG rootkitjéthttp://www.virushirado.hu/oldal.php?hid=6&aid=722Valódi hátsóajtó használja ki a Sony-BMG zenevédelmi rootkitethttp://www.virushirado.hu/oldal.php?hid=6&aid=720Rootkit a Sony zenei CD-kenhttp://www.virushirado.hu/oldal.php?hid=6&aid=713