Az Xboxszal rajtolt a konzolháború

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban kedd éjfél óta kapható a Microsoft új generációs, Xbox 360 nevű játékgépe, mely jelenleg a legizmosabb hardverrel bíró konzol a világpiacon.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint egy New York-i műszaki áruház előtt a zuhogó eső ellenére több mint kétszázan várakoztak hétfő este azért, hogy megkaparinthassák az új játékgép egy-egy példányát. Egy megkérdezett sorbanálló már a nyitás előtt 15 órával, egy társa pedig egy nappal korábban a bolthoz ment, hogy még jusson neki az új konzolból.

Gates adta el az első konzolt

Az Xbox 360 elődjénél jóval kecsesebb formával bír, s fehér színével, cserélhető előlapjával jobban is illeszkedik egy nappaliba. Ez azért is fontos, mert a gyártó digitális szórakoztatóközpontnak szánja az új konzolt: USB portjához például fényképezőt vagy mp3-lejátszót lehet csatlakoztatni, de Wi-Fi vezeték nélküli kapcsolaton keresztül átküldhetők rá az otthoni PC-n lévő kép-, zene-, vagy videofájlok, valamint DVD-filmeket is lehet nézni rajta.

Bill Gates, a Microsoft alapítója az első változat premierjéhez hasonlóan személyesen is asszisztált a konzol bemutatóján: ezúttal egy lakása közelében lévő seattle-i áruházban maga adta át éjfélkor az első vásárlónak új játékgépét. A magát alkalmi játékosként jellemző Gates úgy nyilatkozott, hogy az Xboxhoz nyújtott internetes játékszolgáltatás a társaság Windows Live nevű online stratégiájának jelentős részét képezi majd üzenetküldő szolgáltatásával együtt. Elemzők egyébként úgy vélik, a társaság hasznot húzhat a PC és az Xbox 360 társításából: az Xbox-tulajok vélhetően Windowst futtató számítógépet fognak használni.

Tanultak a hibákból

Gates a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, tanultak az előző konzoluk piacra dobása során elkövetett hibákból: mivel cége riválisai - a Sony és a Nintendo - előtt tudta piacra dobni saját játékgépét, jó esélyük van arra, hogy megszerezzék az első helyet a következő generációs játékgépek eladásaiban. A játékgépek 25 milliárd dollárosra taksált piacát jelenleg a japán Sony uralja Playstation 2 gépével, a második helyért pedig a redmondi szoftveróriás küzd a Nintendóval.

Az első Xbox közel egy évvel a rivális Playstation 2 megjelenése után került a boltokba, s a társaság sosem volt képes behozni eladásaiban a lemaradást. Míg az Xboxból mintegy 20 millió darab kelt el eddig világszerte, a Sony gyengébb grafikai képességű termékéből három-négyszer több fogyott. Az Xbox 360-ból a társaság három hónap alatt világszerte 2,75-3 millió darabot szeretne eladni. Gatesék bevételeket remélnek még az Xboxhoz kínált internetes játékszolgáltatás használati díjaiból, valamint a programokban előnyt biztosító virtuális javakat is fognak árusítani az Xbox Live piacterén.

Itthon marad a szürkeimport

Forrás: [origo]
Bill Gates az új Xbox premierjén

Az új Xbox kétféle változatban kapható: olcsóbbik változatát vezetékes vezérlőkkel és merevlemez nélkül szállítják, a drágábbik verzióhoz lecsatlakoztatható winchester és vezeték nélküli kontrollerek, headset és távirányító is jár. A 20 gigabájtos merevlemez bizonyos bonyolultabb internetes szerepjátékok használatához szükséges, valamint csak ennek birtokában lehet az első Xboxra írt játékokat használni az új gépen. A régi típussal való kompatibilitás egyelőre még nem teljes, a gyártó honlapján lehet megtekinteni azoknak a játékoknak a listáját, amelyek az új konzollal is használhatók, azonban számos korábbi sikerjáték nincs köztük.

Az Xbox 360 december 2-ától lesz kapható Európában 300 és 400 eurós (azaz 75-100 ezer forint körüli) áron. Az első modell 2001-es bevezetésekor szintén 300 euróba került. Magyarországon azonban csak szürkeimport keretében jutnak majd el az új Xboxok, a Microsoft helyi képviselete ugyanis megkeresésünkre elmondta, egyelőre nem tervezik hivatalosan forgalmazni a gépet itthon. Hasonló volt a helyzet az előző modell esetében, pedig a régi Xboxokat a termék piaci bevezetésekor még egy hazai üzemben szerelték össze. Ennek ellenére feltehetően az Xbox 360 - elődjéhez hasonlóan - szinte bármelyik nagyáruház polcain megtalálható lesz, de például a konzol és a PC összekapcsolásában nem tudnak segédkezni a tanácstalan felhasználóknak a cég ügyfélszolgálatán, amíg hivatalosan el nem kezdik forgalmazni a gépet hazánkban.

A cég redmondi központjának számításai szerint ugyanis a másolt játékok elterjedtségének magas aránya miatt nem éri meg Magyarországon forgalmazni a konzolt. Ennek némileg ellentmond, hogy az első Xboxszal ellentétben az új változatot az Anandtech online magazin beszámolója szerint már jóval nehezebb szétszedni elődjénél. A korábbi modellt néhány csavar eltávolítása után darabokra lehetett szedni, felépítése pedig csaknem azonos volt egy átlagos PC-ével, míg az új modellben már jóval magasabb a kizárólag az Xbox 360-hoz gyártott alkatrészek aránya.

Emellett a játékok másolásvédelmét is jelentősen javította a gyártó, ráadásul az új Xboxnál jelentős szerephez jut az internetes játék, amely már a korábbi modellek esetében sem volt használható olyan gépekről, melyeket kalózchip beforrasztásával tettek képessé másolt játékok olvasására. A Microsofttól egyelőre arról sem kaptunk tájékoztatást, hogy a külföldről behozott gépekről a hazai játékosok is igénybe vehetnek-e majd minden kapcsolódó online szolgáltatást.

Forrás: [origo]
Egy fekvő Xbox 360

Egyelőre ez a legjobb

Teljesítményben egyelőre mindegyik vetélytársát veri a redmondi cég játékgépe. A benne lévő izmos - egy átlagos otthoni PC-t, illetve az első Xboxot jelentősen felülmúló teljesítményű - lapkáknak köszönhetően az Xbox 360-asra készült szoftverek a korábbi konzolokat, valamint a PC-s játékokat is verik részletességüket tekintve. Az amerikai premier napján 18-féle játékszoftver érhető el a géphez, a szoftverek száma az év végéig 25 körülire bővül majd. Jelentős újítás, hogy az új konzol már támogatja a nagyfelbontású HDTV megjelenítőket, s házimozi hangrendszereket is lehet csatlakoztatni hozzá.

Jönnek a riválisok

Forrás: [origo]
A Nintendo spéci irányítója

Ugyanakkor könnyen meglehet, hogy a Microsoft csak egy fél évig birtokolhatja majd virtuális trónját. A rivális Sony a jövő év közepe tájékán vagy második felében dobja majd piacra saját új generációs gépét, a Playstation 3-at (PS3). Bár az új masina pontos paraméterei még nem ismertek, egyes beszámolók szerint a játékgép teljesítménye felülmúlja majd az Xbox 360-ét. A Sony elnöke korábban úgy nyilatkozott, az új Playstationnek szokatlanul hosszú, tízéves életciklust terveznek, ennek megfelelően a legmodernebb technológiákat. Ennek megfelelően a nagy teljesítményű, az Xbox 360-nal hasonló áron boltokba kerülő gépbe például kék lézeres, 54 gigabájtos DVD-lemezekkel is kompatibilis optikai meghajtót szerelnek majd. A Gamesindustry.biz szaklap keddi beszámolója szerint a megjelenést követően a Sony minden egyes eladott PS3-on jelentős összegeket veszít majd, cserében viszont széles körben elterjeszthetik a felhasználók közt saját DVD-formátumukat, a Blu-rayt. A kiesett haszon maradékát a játékiparban megszokott módon a játékok eladásából, szolgáltatások értékesítéséből fedezik majd.

Még kevesebbet lehet tudni a Nintendo Revolution kódnevet viselő játékgépéről, amely várhatóan 2006 végén kerül majd a boltokba - egyelőre ismeretlen áron. A tipikusan olcsóbb konzolokat gyártó cég viszont már bemutatta az új masinához fejlesztett speciális irányítót, amely előrejelzi: az eszköz nem lesz szokványos. A távirányítóhoz hasonlító vezérlőt mozgásérzékelővel szerelik fel, s bemutató videóján használója úgy csapkod vele, akár egy karddal, egy másikon pedig virtuális teniszütőként, horgászbotként, sőt fogászati fúróként is használják a képernyő felé mutogatva vele.