Hamisított Pentium 4 lapka negyedáron

Vágólapra másolva!
Egy kínai cég az eredeti ár negyedéért gyors Pentium 4 processzorok hamisítványait árusítja a világhálón. Az átcímkézett lapkák valójában olcsóbb és lassabb Celeron modellek gyártási mintái.
Vágólapra másolva!

A ComputerWorld.com beszámolója szerint a Shenzhen Chuanghui Electronics cég egy weboldalon, az Alibaba.com-on kínálja eladásra a hamisított Intel processzorokat. Az alaplappal együtt 78 dolláros, azaz 17 ezer forint körüli darabáron, százasával árusított hamisított példányok külsőre egy asztali PC-kbe szánt Pentium 4 lapkára hasonlítanak, s a rajtuk lévő felirat szerint 3,6 gigahertzes órajelen működnek.

Egy ilyen teljesítményű processzort a gyártó önmagában - alaplap nélkül is - jóval drágábban, 400 dollár, azaz több mint 85 ezer forint körüli összegért értékesít, igaz, csak ezres tételben. Természetesen a hamisítványok jóval gyatrább sebességet biztosítanak a számítógépnek: igazából ugyanis csak 1,7 gigahertzen működnek, ráadásul nem is a fejlettebb Pentium 4, hanem az olcsó PC-kbe szánt Celeron típusúak. A lapkák az Intel eredetileg számítógépgyártóknak szánt gyártási mintái, melyeknek egyébként tiltott a továbbértékesítése.

A két chip egyébként ugyanazokon a technológiai alapokon nyugszik, ám az olcsóbb Celeron típusokban számos funkció le van tiltva. A lap híradása szerint a Chuanghui már több mint egy éve árusítja az átcímkézett processzorokat, s havonta mintegy ezer darabot értékesít belőlük főként ázsiai és afrikai országoknak. A társaság a lapkákhoz olyan szoftvereket is biztosít, amelyekkel a számítógép BIOS-ában, illetve a Windows operációs rendszerben is el lehet rejteni, hogy a konfiguráció valójában olcsóbb lapkát tartalmaz. Ugyanakkor a cég egyik képviselője úgy nyilatkozott: a társaság nem veri át a vevőit, az eladás előtt tájékoztatják azokat az eladott lapkák paramétereiről, azt azonban nem tudják megakadályozni, hogy a termékeket továbbértékesítő felek ne titkolják el az átcímkézést a végfelhasználók elől.