Filmet vetíthetnek a falra a jövő mobiljai

Vágólapra másolva!
Egy finn vállalat olyan miniatűr projektor kifejlesztésén dolgozik, amelyet mp3-lejátszókba, mobiltelefonokba és más hordozható eszközökbe lehet majd beépíteni.
Vágólapra másolva!

Az Upstream Electronics technológiájának segítségével bármilyen hordozható eszköz - mobiltelefon, mp3-és videolejátszó - képét lehet majd pár méteres távolságból egy vászonra vagy akár a falra vetíteni - írja a CNet. A fejlesztés alatt álló miniatűr projektorok fényereje ugyan elmarad a hagyományos modellektől, viszont ezért a kis méret kárpótol majd: a készülékek optikai egysége nem nagyobb, mint egy gyufásdoboz, a teljes berendezés pedig akkora, mint egy mobiltelefon. A jelenleg kapható legkisebb hordozható projektorok ennél jóval nagyobbak, rendszerint akkorák, mint egy digitális videokamera.

A finn cég találmánya emellett nagyon olcsó és keveset fogyaszt, mivel a készülékek hagyományos LED-fényforrásokat használ fel a vetítéshez. Az Upstream újítása nem más, mint egy speciális polikarbonát héj, amely szorosan körbeveszi a LED-et, és annak szórt fényét egy pontba irányítja. A fejlesztés alatt álló technológiának gyártója még nincs, de már több mint 150 különböző profilú vállalat érdeklődött náluk.

Akár már jövőre a boltokba kerülhet

Ha a készülék sorozatgyártásra kerül, akkor körülbelül 10 dolláros költséggel lehet majd beépíteni a mobileszközökbe. Az Upstream miniatűr kivetítője a fejlesztők szerint maximum 70-80 százalékban közelíti majd meg a hagyományos projektorok fényerejét, de a mobilgyártók számára ennél valamivel kevesebb is elég lehet. A cég képviselője szerint jövőre már el is érhetik a kívánt színvonalat, így egy-két éven belül megjelenhetnek a piacon a zsebben hordható kivetítők.