Húszmillióért kelt el a virtuális ingatlan

Vágólapra másolva!
Egy amerikai függetlenfilmes rendező a Project Entropia nevű internetes játékban több mint húszmillió forintnak megfelelő összegért vásárolt magának egy virtuális űrállomást. A netes játék korábban annak kapcsán vált ismertté, hogy egy felhasználója ötmillió forintnak megfelelő összegért vásárolt benne egy szigetet.
Vágólapra másolva!

A Project Entropia honlapja szerint az online szerepjáték a jövő szórakozását kínálja, s a virtuális világ saját, valódi pénzen alapuló mikrogazdasággal is rendelkezik. Fizetőeszköze a PED (Project Entropia Dollár), amelynek fix árfolyama van: tíz virtuális fizetőeszköz értékes mindig egy amerikai dollár. A 2003-ban indított, MMORPG (nagyon sok játékos online szerepjátéka, massively multiplayer online role-playing game) típusú játék mára 300 ezer fős felhasználói táborral rendelkezik, riválisaival szemben nincs havidíja sem, üzemeltetői a virtuális tárgyak kereskedelméből tartják fent működését.

A Miamiban élő, a játék világában Neverdie néven futó Jon Jacobs százezer dollárt, azaz több mint húszmillió forintot költött a csupán a virtuális világban létező űrállomás megvásárlására. Az összeg negyedét a férfi három évnyi online játék során beszerzett virtuális javak értékesítéséből teremtette elő. A rendező tervei szerint a helyszínt a későbbiekben egy Club Neverdie nevet viselő éjszakai klubbá alakítja majd át, az ingatlan pixelszínpadán pedig hetente más-más meghívott lemezlovas szolgáltat majd zenét az interneten keresztül bekapcsolódó játékosoknak. Jacobs bevételeit emellett zene- és videofájlok értékesítésével fogja kiegészíteni, illetve különböző adókat is kivethet majd a birtokára látogató játékosokra, melyekből várakozásai szerint havonta összesen húszezer dollár körüli összeget kasszíroz majd be.

Forrás: [origo]

Megtérülhet a befektetés

Bár bizarrnak tűnik, Jacobs befektetése jó eséllyel megtérül majd: egy játékostársa, a Project Entopia világában Deathifier néven ismert 23 éves ausztrál férfi még tavaly év végén vásárolt meg több mint 26 ezer dollárért egy szigetet. A fiatal játékos mintegy ötmillió forintos befektetése a BBC értesülései szerint kevesebb mint egy év alatt megtérült: a szigeten virtuális élőhelyet vásárló játékostársaktól beszedett adókból, illetve bányászati-, vadászati jogok eladásából jelentős bevételre tett szert.