Blogokon szervezkednek a francia gyújtogatók

Vágólapra másolva!
A két hete tartó zavargásokban részt vevő bandák nem csak mobiltelefont, hanem webnaplókat is felhasználnak a gyújtogatások megszervezéséhez.
Vágólapra másolva!

A francia kormány már az internetet is figyelteti a rendőrséggel, amire külön forrásokat különítettek el. A gyújtogatásokat ugyanis nyilvános, bárki által olvasható webnaplókon keresztül szervezik meg a résztvevők, ahol nem ritkán egyszerű felhívással toboroznak társakat az akcióhoz - adta hírül a Reuters.

A rendőrség eddig két embert vett őrizetbe, akik egy blogon keresztül váltottak üzenetet a tervezett támadásról. A gyanús bloggerek kiszűrése nehéz és hosszadalmas feladat, ami kitartó keresést és elemzést igényel, de nem lehetetlen - állítják a szakértők. A Nicolas Sarkozy belügyminiszter által a feladattal megbízott kiberrendőrség egy francia kereskedelmi rádió blogportálján akadt a két gyanúsítottra, ahol az ő naplójukon kívül több mint hárommillió webnapló található. Egyes, a rendőrség ellen uszító lapokat már a szolgáltató is levett az internetről, a bloggerek egy része pedig önmérsékletre inti a tiltakozókat és a rendőröket.

A külvárosokban randalírozó bandák tagjai mobiltelefonon is szervezkednek, és a rendőrség szerint a globalizáció-ellenes tüntetéseken alkalmazott "gerillataktikát" sajátították el, amelynek lényege, hogy nem csak elmenekülnek üldözőik elől, de összehangolt mozgásukkal meg is zavarják őket. A francia kormánypárt, az UMP internetes kampányt is indított a héten a belügyminiszter kemény kezű fellépésének támogatására. Ha valaki a francia Google-ban zavargásokkal kapcsolatos keresőszót ír be, akkor a kereső kidob egy olyan linket is, amely a párt Sarkozyt támogató petíciójára mutat.