Mától változik a Sulinet Expressz kínálata

Vágólapra másolva!
Az adókedvezményes program keretében mostantól kezdve kizárólag asztali számítógép-konfigurációkat és hordozható számítógépeket lehet vásárolni.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az Oktatási Minisztérium eredeti tervei szerint novembertől 1-jétől szűnt volna meg a számítógép-alkatrészek, kiegészítők, külső egységek önálló forgalmazása a Sulinet Expressz programon belül, azonban erre csak egy hetes csúszással, a mai naptól került sor. A vásárlás feltételei a legtöbb vonatkozásban nem változnak: a hatvanezer forintos maximális kedvezmény, az ötven százalékos önrész és a 3,4-4 millió forint közötti sávos adócsökkentés megmarad, viszont a program kínálatában ezek után kizárólag asztali és hordozható számítógépek szerepelnek majd.

Magyar Bálint oktatási miniszter a változásokról korábban azt közölte: a mostani módosítások célja, hogy ezzel az állami támogatás révén több számítógép legyen a háztartásokban. Ennek az adókedvezménynek alapvetően nem csak szociális célja van, hanem "termelési beruházás" is, hiszen az elektronikus közigazgatástól kezdve, a távmunkán át a távoktatásig, a számítógép és az internet-kapcsolat ma már megkerülhetetlen eszköz, illetve szükséglet - hangsúlyozta a miniszter.

Az ellenzék pályázati rendszert szeretne

A Fidesz szerint a jövőre rendelkezésre álló tízmilliárd forintból a valóban rászorulók nem jutnak hozzá számítógéphez. Sió László javaslata szerint például el kellene törölni a jelenlegi 50 százalékos önrészt, valamint lehetővé kellene tenni azt is, hogy ne csak az adókedvezmény leírásával juthassanak állami támogatáshoz az érintettek. Pályázati rendszerben a valóban rászorulók jelképes összegért vagy ingyenesen kaphatnának számítógépet; jövőre így 100 ezer családhoz kerülhetne asztali számítógép - mondta egy a korábbi nyilatkozatában.

(MTI)