Jó üzlet használt iPoddal kereskedni

Vágólapra másolva!
Több millió iPod zenelejátszó talál gazdára minden hónapban, de a régi, kifutó modellek iránt is nagy a kereslet, amit az újracsomagoló műhelyek ki is használnak.
Vágólapra másolva!

Valósággal iparággá kezd válni az Egyesült Államokban a használt iPod zenelejátszók felújítása - derül ki a CNet beszámolójából. A kisvállalkozók felvásárolják a megunt készülékeket, felmérik állapotukat, kijavítják esetleges hibáikat, és átlagosan az eredeti ár feléért hirdetik meg eladásra. A Small Dog Electronic nevű cég például évek óta foglalkozik új Apple gépek árusításával és újracsomagolásával, és most ők is meglovagolják az iPod-őrületet: száz dollárért számítják be a régi modelleket, ha valaki új masinát vásárol, aztán az így megszerzett készüléket is továbbadják.

A cég havonta átlagosan 500 használt zenelejátszót értékesít webáruházában, és használt forgalom az új készülékek eladásának felfutásával együtt növekszik - mondta el Don Meyer, a Small Dog vezetője. Az elemzők szerint ugyanis az iPod-vásárlók küzel egyharmadának már van valamilyen zenelejátszója, amelytől nagy valószínűséggel megszabadul majd. Míg sokan a családon vagy a baráti körön belül adják tovább a készülékeket, addig mások beszámíttatják az új vásárlásnál, vagy az interneten adják el.

Sokan eleve zene- vagy videógyűjteményükkel együtt adják el a feleslegessé vált készüléket, és hasonló a trükkel igyekszik megnyerni a vásárlókat egy másik felújtó cég, a PodSwap is. A vállalkozás olyan zenészek számaival tölti fel a használt készülékeket, amelyek hozzájárulnak felvételeik promóciós céllal történő terjesztéséhez. A használt iPodok iránti keresletet azonban nem csak az ilyen akciók gerjesztik: a gyártó ugyanis korszerű modelleket vont ki a forgalomból a modellfrissítések során, amelyek már a maguk idejében kultuszcikké váltak. Így sokan a közkézen forgó kínálatból igyekeznek lecsapni egy olyan darabra, amelyik kimaradt a gyűjteményükből vagy a típusa, vagy színe miatt, vagy azért, mert limitált szériás darab.

Az Apple nem ad jó árat a régi kütyükért

Magyarországon egyelőre nem találtunk olyan céget, amelyik az Apple zenelejátszóinak újracsomagolásával foglalkozna, de a hazai hirdetőoldalakon is bőven találni használt iPod-hirdetéseket. A hazai hivatalos forgalmazók jelenleg az iPod nano bevezetése után kifutó modellé vált minik utolsó készleteit értékesítik, és az alapmodell előző, videolejátszó nélküli példányaiból is van még a boltok polcain. Amerikában az Apple 10 százalékos kedvezményt ad az új készülékek árából, ha valaki beszámíttat egy régebbi modellt, viszont a CNet körképe szerint ennél nem csak a kiskereskedők, de még a konkurencia is jobb ajánlattal állt elő: a Dell ugyanis 100 dollárt postáz ki mindenkinek, aki az ő zenelejátszójukra cseréli iPodját.