Megnyílt a Google internetes könyvtára

Vágólapra másolva!
Már olvashatók a Google Printen az első olyan könyvek, amelyeket az internetes óriáscég a tavasszal elindított grandiózus könyvdigitalizálási programja keretében szkennelt be. Időközben több hasonló, részben kereskedelmi szolgáltatás is bontogatni kezdte szárnyait.
Vágólapra másolva!

A Google az első körben főleg szabadon felhasználható műveket tett közzé weboldalán, hogy kerülje a további szerzői jogi bonyodalmakat. A neten olvasható könyvek és dokumentumok legtöbbje olyan tizenkilencedik és huszadik századi, angol nyelven írt alkotás, amely már nem élvez szerzői jogi védettséget - adta hírül a ZDNet. Az internetre képfájlok formájában kerültek fel a beszkennelt könyvek, hogy ne lessen őket egyszerűen másolni, de a Google-lal teljes terjedelmükben kereshetők. Ha az adott mű nyomtatott formában is elérhető, akkor a weboldalon az is megjelenik, hogy hol lehet megvásárolni.

Az internetes vállalat idén tavasszal indította el a Google Print projektet azzal a szándékkal, hogy a világ összes könyvét elérhetővé tegye az interneten. Ennek érdekében a cég az oxfordi egyetem, az amerikai Harvard, a Michigan, és a Stanford könyvtárával, valamint a New York-i közkönyvtárral állapodott meg arról, hogy digitalizálja azok anyagait. A szerzői jogi védettség alá eső művekből csak egy kis részletet jelenít ugyan meg a kereső, az amerikai írók és a könyvkiadók szövetsége is pert indított a Google ellen, mivel szerintük már a művek teljes terjedelemben való tárolása is törvénysértő.

A vállalat emiatt nyár végén bejelentette, hogy november elsejéig felfüggeszti a jogvédett művek digitalizálását, és a kiadók addig dönthetik el, mely műveiket szeretnék kivonni a projektből. A megadott határidő már lejárt ugyan, de a szkennerek még mindig nem indultak újra - állítólag technikai okokból -, és a Google most direkt csak olyan könyveket és dokumentumokat tett közzé, amelyek miatt garantáltan nem kerülhet bajba.

Már nem csak a Google szkennel

Időközben riválisa is akadt a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető vállalat kezdeményezésének: a Yahoo és a Microsoft az Internet Archiveszal összefogva digitalizál könyveket, és elképzelhető, hogy az amerikai kultúrfölénytől tartó Európai Unió is hasonló vállalkozásba kezd majd. Úgy tűnik, a nagy internetes könyváruházak is látnak fantáziát a szkennelésben, mivel a Google Print új tartalmainak elindulásával egy időben az Amazon.com és a Random House könyvkiadó is bejelentette, hogy fizetős szolgáltatás keretében tesznek elérhetővé részleteket vagy akár teljes műveket az általuk forgalmazott könyvválasztékból.