A magyar T-Mobile-nál is gyorsul a 3G jövőre

Vágólapra másolva!
A T-Mobile hazai leányvállalata pénteken jelentette be, hogy a jövő év elején egy olyan technológiát vezet be, amely a széles sávú mobiltelefonos internetezést biztosító 3G szolgáltatások letöltési sebességét nagyjából a háromszorosára gyorsítja.
Vágólapra másolva!

A T-Mobile német anyacége már szeptember elején bejelentette, hogy a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access - Nagysebességű Letöltés Csomag Hozzáféréssel) technológia alkalmazásával felgyorsítja a többek közt videotelefonálást és gyors internetezést biztosító harmadik generációs mobilhálózatát. A cégcsoport hazai tagja csütörtökön bejelentette, hogy megkezdte a 3G-re épülő megoldás tesztelését, melynek kiépítése várhatóan a jövő év első felében, fokozatosan kezdődik majd meg a társaság harmadik generációs hálózatán, amely jelenleg Budapest területének nagyjából kilencven százalékát fedi le.

A mobilcég honlapján lévő információk szerint míg a "hagyományos", GPRS-t használó mobilinternettel egy modemes kapcsolattal azonos, 30-40 kilobit/s-os letöltést lehet, a jelenleg működő 3G pedig 200-300 kilobit/s-os sebességet biztosít, a HSDPA-val az adatkapcsolat ennek akár öt-tízszeresére is képes lesz, egy átlagos zeneszám letöltését 10-20 másodperc alatt lehetővé fogja tenni. A kezdetben várhatóan másfél megabit/s-os, azaz egy ADSL-, vagy kábeltévés eléréssel azonos tempóval induló szolgáltatást csak olyan 3G készülékekkel lehet majd használni, amelyek kompatibilisek vele. Az első HSDPA-kompatibilis mobil eszközök várhatóan jövőre kerülnek majd piacra, iparági becslések szerint pedig 2009-re már 40 milliónyian használják majd ezeket.