Egyre kevesebben böngésznek Firefoxszal

Vágólapra másolva!
A Mozilla Alapítvány nyílt forráskódú böngészőjének felhasználói tábora szeptemberben tovább csökkent - derül ki egy nemrég készült tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A Microsoft Internet Explorerének legfőbb riválisának tartott Firefox böngésző diadalmenete elsőként idén júliusban torpant meg, azt megelőzően az ingyenes browsert hónapról hónapra egyre többen használták. A szoftver felhasználói táborának csúcsát júniusban érte el, ekkor a felhasználók 8,71 százaléka böngészte a Mozilla Alapítvány szoftverével a világhálót - derül ki a NetApplications statisztikáiból.

A vállalat felmérése szerint a Firefox browser részesedése szeptemberben 7,55 százalékra esett vissza, míg az évek óta piacvezető, ám az elmúlt évben népszerűségéből sokat vesztő Internet Exploreré 86,9 százalékra emelkedett. A Mozilla böngésző stabil növekedése az idei nyáron ingott meg: elsőként júliusban csökkent a felhasználók száma, bár a visszaesést augusztusban csekély növekedés követte.

Ki tudja, miért lett népszerűtlen

A Firefox felhasználói tábora szűkülésének pontos okát a NetApplications szakemberei sem tudták megítélni, hiszen az Internet Explorerből még nem jelent meg nyilvános új verzió, noha a legtöbb felhasználó az új funkciók hiánya miatt váltott át Mozilla szoftverre a Microsoft termékről. Ugyanakkor a közelmúltban szakértők részéről bírálatok érték a többek közt biztonságosságáról híres böngészőt, a biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec cég például egyenesen azt közölte, a Firefox kevésbé biztonságos az Internet Explorernél. A csökkenés egy másik lehetséges oka lehet, hogy míg a Mozillával azonos technológiai alapokon nyugvó Netscape 8 böngésző a webkiszolgálók felé Firefox böngészőnek tüntette fel magát, míg a Netscape legújabb verzió már nem nem teszi ezt, így a statisztikákat sem befolyásolja pozitívan.