Vírusirtót ad okostelefonjaihoz a Nokia

Vágólapra másolva!
A finn mobilgyártó és a Symantec megállapodást kötött arról, hogy a közeljövőben az amerikai cég szállítja az antivírus-szoftvereket a Nokia leginkább fenyegetett okostelefonjaihoz.
Vágólapra másolva!

Az egyezmény értelmében a Nokia Series 60 operációs rendszert használó mobiltelefonjait a jövőben a Symantec Mobile Security szoftverrel szállítja a cég - írja a CNet. Ezt az antivírus-alkalmazást kimondottan a mobilkészülékeken tárolt adatbázisokat (például a címjegyzéket) fenyegető támadások elhárítására fejlesztették ki. Az alapfunkciós készülékeknél összetettebb funkciókat kínáló okos telefonokat az online kommunikációhoz kötődő funkcióik - webböngészés, e-mail - tették kiszolgáltatottá a vírusokkal szemben.

Egy mobilvírus-járvány kitörésére ugyan még kicsi az esély, de a szakértők szerint egyre fenyegetőbb a kockázat. Az F-Secure és a Trend Micro mobil készülékekkel foglalkozó szakemberei szerint valósággal burjánzik a rosszindulatú programok száma, bár a Gartner elemzőinek legfrissebb kalkulációi szerint 2008 előtt nem valószínű, hogy felbukkanna egy mobilos féregvírus.

A Nokia okostelefonjai a Symbian operációs rendszerrel működnek, amelyen a CommWarrior trójai program kezdett terjedni. A finn mobilcég és a Symantec két éves biztonságtechnikai együttműködés után írta alá a mostani egyezményt. Ezt megelőzően idén már az iparág másik neves képviselője, a Kaspersky is kiadta saját mobilos vírusirtó programját.