Windows fut a legújabb Palm zsebgépen

Vágólapra másolva!
A Palm cég hétfőn meglepő termékbejelentést tett: a társaság legújabb okostelefonja nem a cég PalmOS nevű operációs rendszerét, hanem a Microsoft zsebgépekre szánt Windowsát futtatja majd.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre Palm Treo 700w típusjelzéssel futó eszköz a jövő év elején kerül majd boltokba az Egyesült Államokban. A végleges terméknévvel még nem rendelkező új zsebgép egy PDA-funkciókkal felvértezett mobiltelefon lesz, amely azonban nem a gyártó Palm OS nevű, saját operációs rendszerét, hanem meglepő módon a rivális Microsoft Windows Mobile nevű szoftverét fogja futtatni. A Forbes című amerikai gazdasági lap cikke szerint ez a lépés nagyjából azzal azonos volumenű, mintha a Coca-Cola cég beleegyezne, hogy üvegeibe a Pepsi üdítőitalát palackozzák.

Nem cserélik le végleg a Palm OS-t

Az új eszközt a Palm cég elnök-vezérigazgatója, Ed Colligan Bill Gatesszel, a Microsoft elnökével, illetve a Verizon Wireless nevű amerikai mobilszolgáltató vezetőjével közösen mutatta be a hét elején egy San Franciscó-i eseményen. A bejelentés azért számít mérföldkőnek, mert a tenyérgépek piacán a Microsoft Pocket PC szoftverét, illetve a Palm azonos nevű szoftverét használó eszközök egymás legnagyobb riválisai. Colligan nyilatkozata szerint cége már régóta fontolgatta sajátjától eltérő operációs rendszer alkalmazását PDA-ján, ám ennek csak akkor látták értelmét, ha a lépés révén növelni tudják eladásaikat. Ugyanakkor a Palm vezetője közölte, a windowsos modellel csak kiegészítik kínálatukat, továbbra is folytatják a saját szoftverüket futtató zsebgépek árusítását, egyéb rivális rendszert bevezetését azonban nem tervezik.

A saját fejlesztésű szoftvert futtató, Palm zsebgépek egészen a közelmúltig piacvezető szerepet töltöttek be a PDA-k piacán, s gyakorlatilag a vállalat tette tömegtermékké a noteszgépeknél kisebb tudású, ám könnyebb és kisebb méretű kézi számítógépeket. A Gartner piackutató cég adatai szerint 2004 második negyedévében az eladott PDA-k 41,8 százalékán futott Palm OS, míg az idei év második felére a társaság részesedésre 18,8 százalékra esett vissza, míg a rivális Microsoft Windows Mobile szoftveréé 45,7 százalékra bővült. Az eladott zsebgépek számát tekintve a Palm tavalyi 33,2 százalékos, piacvezető részesedése közel a felére csökött vissza az idei év közepére.

Nem ismert még, mit rejt a doboz

Bár pontos technikai paraméterei még nem ismertek, a bemutatón Treo for Windowsként emlegetett eszköz kinézetre a Techbázison korábban bemutatott Treo 650-esre hasonlít. Belsejében valamilyen Intel processzor lesz megtalálható, színes érintőkijelzővel és teljes billentyűzettel rendelkezik majd, amely a Windows Mobile 5.0 operációs rendszer egyes funkcióinak gyors elérését biztosító gombokkal egészül majd ki.

Az új Treóba egy amerikai EV-DO hálózaton működőképes mobiltelefont és digitális fényképezőt is beépítenek. A kütyü mobilinternet elérésére is alkalmas lesz, Wi-Fi elérési pontokra azonban csak külön bővítőmodullal válik képessé, melyet az eszköz oldalán lévő SD-kártyafoglalatba lehet illeszteni. A jelenlegi információk szerint az eszköz elsőként az amerikai Verizon Wireless kínálatában jelenik majd meg januárban a cég széles sávú mobilinternetes szolgáltatásának beindításával párhuzamosan. A társaság várhatóan 500 dollár, azaz százezer forint körüli nettó áron kínálja majd a kütyüt, amely várakozásai szerint elsősorban a PC-jükön többnyire Windowst használó vállalati ügyfelek körében lesz majd népszerű, GSM-hálózatokkal kompatibilis változat megjelenéséről egyelőre nincs információ.