Elektronikus dosszié készül minden hollandról

Vágólapra másolva!
 A holland kormány arra készül, hogy minden állampolgáráról egyedi elektronikus dossziét nyit, amelynek fejezeteit - amelyeket más-más hatóság vezet majd - könnyű lesz összekapcsolni - adta hírül a CNN hírtelevízió honlapján.
Vágólapra másolva!

A "bölcsőtől-a-sírig" adatbázisba 2007-től minden megszülető csecsemőt bekerül majd, aktáikba pedig később felvételre kerülnek az egészségi, iskolai, családi adatok, de alkalomadtán a rendőrségi nyilvántartásba vétel is.

A programért felelős egészségügyi minisztérium szóvivője, Jan Brouwer elmondta, hogy eddig az egészségügyi intézmények, az iskolák és a rendőrség nem tudták egyeztetni egy-egy diákkal kapcsolatos adataikat, holott problémák esetén erre gyakran lett volna szükség. Az adatvédelmi aggályokat azzal hárította el a holland kormány, hogy az adatbázishoz magánemberek nem férhetnek majd hozzá.

Jelenleg Hollandiában minden újszülöttet a helyi önkormányzatnál regisztrálnak és a kicsik néhány hetes korukban megkapják adónyilvántartási számukat, ám egészségügyi és egyéb adataikat nem rögzíti egységes adatbázis.