Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság kötelezte a telefontársaságokat, hogy nagykereskedelmi ADSL ajánlatot tegyenek közzé.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi ár alapján kell megállapítania az ország öt legnagyobb telefontársaságának -az Emitelnek, Invitelnek, Hungarotelnek, Monortelnek és a T-Comnak - a szélessávú hozzáférésekre vonatkozó nagykereskedelmi árakat. Erre a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) határozata kötelezte a telefontársaságokat. A kötelezettség hatására azokon a területeken, ahol jelenleg igen magas például az ADSL-hozzáférés havidíja várhatóan csökkenni fog a népszerű szélessávú hozzáférés ára. Erre elsősorban a Hungarotel, Monortel és az Emitel területén élők számíthatnak.

A határozat ugyan nem nyújt garanciát az árcsökkenésre, mégis olyan piaci folyamatot indít majd el, ami az ADSL díjak mérséklésékhez vezethet. A telefontársaságoknak 30 napon belül kell a nagykereskedelmi ajánlatukat megküldeniük az NHH-nak, az új konstrukciók legkorábban várhatóan év végén, jövő év elején jelenhetnek meg a szolgáltatók kínálatában.

Az NHH szabályozása kapcsán várhatóan mérséklődik az úgynevezett hurokádengedés díja is. Az előfizetői hurok - tulajdonképpen az ügyfél lakásában, irodájában, a telefonkészülékig kiépített hálózat - átengedésének jelenlegi feltételrendszere és ára nem alkalmas arra, hogy egy egyéni előfizető vezetékes szolgáltatót váltson. Elvileg ugyan lenne arra lehetőség, hogy a telefontársaságok egymás területein előfizetőket toborozzanak, ez azonban csak a nagy forgalmat bonyolító közületi ügyfelek esetén lehet rentábilis - az egyéni ügyfelek részére nincs ajánlata a szolgáltatóknak.

Az NHH határozatában kötelezte az öt nagy szolgáltatót, hogy a hurokátengedés díját is költségalapon határozza meg, amivel - a hatóság reményei szerint - mérséklődhet a díj, és talán megjelenik az első, egyéni előfizetőkre szabott átcsábító ajánlat is.