Jobb akkumulátorokat akarnak a mobiltulajok

Vágólapra másolva!
A felhasználók a mobilokon sorra gyarapodó multimédiás funkciókkal szemben fontosabbnak tartják a készülék rendelkezésre állását: elvárásaik szerint egy készüléknek aktív használat mellett is legalább két napig bírnia kell a strapát - derül ki egy tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A TNS piackutató cég munkatársai tizenöt ország mobiltelefon-használóitól arról érdeklődtek, miként képzelik el a jövő mobilkészülékeit. A tanulmány eredményeiből kiderül, a PDA-k és mobiltelefonok használói kétharmadának legfontosabb igénye, hogy a készüléket egyetlen töltéssel legalább két napon át folyamatosan lehessen nyüstölni aktív használat mellett is.

Erősebb akkut akarnak a mobilosok

A TNS elemzői szerint az akkumulátorok korlátozott kapacitása jelenleg még a hordozható kommunikációs eszközök gyenge pontját jelenti. A szakértők úgy vélik, sok mobiltulajdonos azért nem vagy csak ritkán használja készüléke bizonyos extra funkcióit - például a zenelejátszást, wapot vagy játékokat -, mert nem akarja, hogy az eszköz idő előtt, esetleg pont egy fontos hívás közben merüljön le.

A megkérdezettek közel fele ugyanakkor azt szeretné, ha mobiljában nagy felbontású, mozgókép rögzítésére is képes digitális kamera lenne, s közel ugyanannyian attól lennének boldogok, ha készülékükben legalább 20 gigabájtos háttértár állna rendelkezésre. Érdekesség, hogy a brazil felhasználók körében kétszer nagyobb igény mutatkozott a videotelefonálás iránt a világ egyéb részin élőkénél, ahol mindössze 25 százalék tartotta fontosnak ezt a szolgáltatást.

Az mms már népszerű, de drága

Úgy tűnik, az mms szolgáltatás világszerte egyre ismertebb, a megkérdezett felhasználók 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szokott mobiltelefonjáról képes üzeneteket továbbítani, 23 százalékuk videót és hangfájlokat is küldözget ezen a módon. Az mms egyébként Japánban a legnépszerűbb, itt a megkérdezettek 80 százaléka szokta használni, de a franciák, koreaiak és britek körében is népszerű. Az mms-t nem használók egy része a képes üzenet küldésének magas árát, a gyenge képminőséget, illetve a szolgáltatók rendszerei közti együttműködési hibáit hozta fel ellenérvként.

A kamerás mobillal rendelkező felhasználók közel hatvan százaléka legalább heti egyszer rögzít egy pillanatot készülékével, a legtöbb - napi rendszerességű - felvételt pedig a francia, koreai és brit mobilosok készítik. Az integrált fényképezővel szerelt PDA-val kevesebb fotó készül, csupán a felhasználók 46 százaléka használja az eszköz funkcióját heti rendszerességgel. A tanulmány készítői azt is vizsgálták, hogy a laptoppal rendelkező felhasználók mekkora hányada szokott internetes telefonszolgáltatásokat igénybe venni. A válaszokból kiderül, hogy a Skype és társai elsősorban fejlődő országokban - például Brazíliában, Indiában és Oroszországban - népszerűek, míg fejlettebb térségekben - például Japánban és Hollandiában nagyságrendekkel kevesebben telefonálnak VoIP technológiával. Mindez a TNS szakértői szerint annak a következménye, hogy a kevésbé fejlett országokban a telekommunikációs szolgáltatások jóval költségesebben használhatók.