Fájlcserélő cégeket figyelmeztettek a kiadók

Vágólapra másolva!
Az amerikai hanglemezkiadók szövetsége hét nagy fájlcserélő szolgáltatást üzemeltető céget szólított fel arra, hogy azonnal hagyjanak fel a szerzői jogsértést ösztönző tevékenységgel, vagy készüljenek fel az esetleges jogi következményekre.
Vágólapra másolva!

A RIAA által figyelmeztetett cégek listája egyelőre nem ismert, de valószínűleg olyan nevek vannak köztük, mint a legnépszerűbb fájlcserélő, az eDonkey, a BitTorrent, vagy a LimeWire - adta hírül a ZDNet. A hanglemezkiadók szövetsége a Gorkster fájlcserélő ügyében hozott precedensértékű ítéletet követően nem csak az illegális letöltést végző felhasználókat, hanem a jogsértő tevékenységet ösztönző vállalatokat is felelősségre vonhatja.

A kedden kipostázott figyelmeztető levél a Gorkster pere nyomán előállt jogi helyzetre emlékezteti a címzetteket, és arra is felhívja figyelmüket, hogy egy esetleges per során nem csak a vállalat, hanem annak minden egyes tagja felelősségre vonható. Ha valamelyik cég ellen eljárás indul, a fájlcserélőt működtető cégnek kell bizonyítania, hogy nem a szolgáltató ösztönözte a felhasználókat a szerzői jogok megsértésére.

Az amerikai hanglemezkiadók szervezetének szóvivője szerint a Gorksterhez hasonló cégeknek bőven volt idejük arra, hogy felhagyjanak a jogsértő tevékenységgel, ezért csak magukat hibáztathatják, ha továbbra is a "rossz oldalon" maradnak. A RIAA levele valószínűleg az utolsó figyelmeztetés, amelyet egy, a legnagyobb fájlcserélő rendszerek elleni átfogó akció követ majd. A feltételezett címzettek egyelőre nem reagáltak a figyelmeztetésre.